Czy dbając o czystość i porządek w domu, można zatroszczyć się też o środowisko? Oczywiście, że tak! Standardową chemię zastąpią w końcu składniki, które znajdziemy w swoich kuchniach. W sklepach z naturalnymi kosmetykami nie brakuje też gotowych ekologicznych środków...
Zadbaj o włosy – olejek do włosów w Twojej pielęgnacji
Oleje roślinne przenikają w głąb włosa. Odżywiają i wzmacniają go od środka. Nie utrudniają przy tym kosmykom oddychania, dlatego są znacznie lepszym wyborem niż kosmetyki z silikonami. Tylko jak stosować olejek, by nie zepsuć włosów i cieszyć się pięknymi, mocnymi...
Lawenda – sadzenie, uprawa i pielęgnacja – poradnik
Właściwości lawendy i olejku lawendowego znalazły wiele zastosowań w kosmetyce i lecznictwie. Substancje zawarte w roślinie hamują działanie wolnych rodników i detoksykują, sprawiając, że skóra staje się bardziej rozświetlona. Lawenda pomaga pozbyć się łupieżu i...
Sok z kiszonej kapusty – jak go wykorzystać w kuchni i w życiu
Sok z kiszonej kapusty często traktowany jest jako kłopotliwy odpadek i trafia prosto do zlewu. Tymczasem warto go zachować, dlatego że ma nieprzeciętne właściwości zdrowotne. Zamiast wylewać sok z kapusty, możemy wykorzystać go do gotowania i domowych kuracji. Poznaj...
Minimalizm w szafie – ubrania, w które warto zainwestować
Umiar idzie w parze z ideą less waste. Aby żyć ekologicznie, trzeba ograniczyć liczbę ubrań w swojej garderobie. W ten sposób chroni się środowisko i oszczędza miejsce w szafie, dzięki czemu można mieszkać w niezagraconym otoczeniu. W szafie minimalistki wystarczy...
Zdrowe zakupy spożywcze – zrób to z głową i bez stresu
Zdrowe zakupy to przemyślane zakupy. Od tego, jakie produkty wybierzemy, zależy, jaka będzie nasza dieta oraz jej wpływ na ciało i samopoczucie. Podczas zakupów warto zadbać również o ochronę środowiska, dlatego że zdrowie w dużej mierze zależy także od stanu naszego...
Gdzie oddać ubrania, których już nie używasz – poradnik
Co zrobić z niepotrzebnymi i niepasującymi ubraniami? Wyrzucanie za małych albo zniszczonych rzeczy jest niezgodne z ekologicznym podejściem. Zamiast po porządkach w szafie produkować tekstylne śmieci, lepiej oddać ubrania, na które nie ma już miejsca. Kto chętnie je...
Eko łazienka – kosmetyki naturalne, które odmienią Twoje życie
Kosmetyki naturalne wytwarza się z roślin i minerałów. Ich składy są proste i przyjazne skórze, dlatego też nie znajdziemy w nich drażniących detergentów ani sztucznych substancji. Delikatne formuły, urzekające zapachy, skuteczne działanie – to wszystko sprawia, że...
Kuchnia w stylu eko – bądź bardziej świadomy we własnym domu
Kuchnia to serce domu. Każdego dnia spędzamy w niej mnóstwo czasu. Gotujemy, parzymy poranną kawę, jemy posiłki. Co kilkanaście minut sprawdzamy, czy magicznym sposobem w lodówce pojawiło się coś smacznego. To właśnie do kuchni często przenosi się impreza. Przytulne...
16 sposobów na zmniejszenie ilości śmieci w Twoim domu
Według unijnych statystyk w Polsce ilość odpadów komunalnych w przeliczeniu na osobę należy do najniższych w Europie. Po co więc zawracać sobie głowę ograniczaniem produkcji śmieci? Chociażby dlatego, że optymistyczny wskaźnik jest spowodowany nieszczelnością systemu...
Sok z kiszonych buraków – wykorzystaj go w swojej diecie
Właściwości soku z kiszonych buraków znane i cenione są nie od dziś. Prozdrowotna mikstura często stała na półkach w spiżarniach i kuchniach naszych babć. Stosowano ją profilaktycznie i wspomagając leczenie infekcji takich jak przeziębienie czy zapalenie gardła. Współcześnie znamy jeszcze więcej cudownych właściwości tego warzywnego eliksiru. Sprawdź, dlaczego warto włączyć sok z kiszonych buraków do diety całej rodziny i jak przygotować go samodzielnie. Podpowiadam też, jak dawkować leczniczą miksturę i kto powinien z niej zrezygnować.
Sok z kiszonych buraków – właściwości
Buraki słyną z wysokiej zawartości żelaza i błonnika. Nie każdy wie, że różowe warzywa są także znakomitym źródłem witamin z grupy B, A, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych – magnezu, potasu i wapnia. Kiszenie sprawia, że buraki zyskują dodatkowe prozdrowotne działanie. Nadają się nie tylko na barszcz – okażą się wspaniałym naturalnym suplementem diety. Poniżej szczegółowo omawiam właściwości soku z kiszonych buraków.
Wzmocnienie flory bakteryjnej
Picie szklanki soku z kiszonych buraków dziennie wesprze proces odbudowy fory bakteryjnej jelit. Zdecydowanie poprawi to odporność i zmniejszy ryzyko infekcji. Po buraczany napój powinny więc sięgać przede wszystkim osoby po skończonej antybiotykoterapii, przebytych zatruciach czy przeziębieniach.
Na anemię
Jeżeli mamy problem ze zbyt niskim poziomem żelaza, pomoże sok z kiszonych buraków. Warzywa działają krwiotwórczo za sprawą bardzo wysokiej zawartości żelaza (0,80 mg/100 g). Dzięki piciu napoju uda się rozwiązać problem niedokrwistości, a także zyska się więcej energii i poprawi koncentrację. To bardzo ważne, jeśli czujemy się rozkojarzeni i osłabieni.
Oczyszczanie
Sok z kiszonych buraków ma silne działanie detoksykujące. Pity regularnie oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To szczególnie ważne w sezonie grypowym. Organizm wspomożony sokiem z kiszonych buraków zdecydowanie skuteczniej walczy z wirusami. Napój poprawia też pracę nerek. Dzieje się tak dlatego, że składniki aktywne w nim zawarte przyspieszają proces wydalania kwasu moczowego.
Na cholesterol i nadciśnienie
Napój z buraka to także idealny suplement diety dla osób zmagających się z hipercholesterolemią i nadciśnieniem. Sok obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie.
Ochrona wzroku
Antocyjany zawarte w soku działają ochronnie na wzrok. Odpowiednia podaż tych składników zdecydowanie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Wspieranie odchudzania
Napój z kiszonych buraków to fantastyczne źródło błonnika. 100 g korzeniowych warzyw zawiera aż 2,8 g tego cennego włókna pokarmowego. Dlatego, jeśli zamierzamy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, sok z kiszonych buraków okaże się naszym sprzymierzeńcem.
Kto może bez obaw sięgać po sok z kiszonych buraków?
Czy napój o pięknej, głębokiej barwie mogą pić wszyscy? Niekoniecznie. Ze względu na zawartość azotanów nie zaleca się podawania soku z kiszonych buraków małym dzieciom oraz niektórym osobom przewlekle chorym. Ponadto ostrożność powinni zachować diabetycy.
Jak wygląda zagadnienie sok z kiszonych buraków a cukrzyca? Diabetycy mogą sięgać po ten specyfik, lecz najlepiej, by zaczęli od małych ilości i obserwowali reakcję organizmu. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że picie soku nie będzie miało dla nich negatywnych skutków, dlatego że w procesie fermentacji maleje zawartość węglowodanów.
Nie ma przeciwwskazań do picia soku z kiszonych buraków w ciąży i podczas karmienia piersią, które absolutnie zabraniałyby jego spożycia. Trzeba jednak pamiętać o zawartości azotanów mogących działać mutagennie i kancerogennie. Spożywanie takiego napoju w przypadku ciężarnych nie powinno być codziennym rytuałem, lecz czymś robionym okazjonalnie. Ponadto ze względu na wysoką zawartość polifenoli z soku (szczególnie w dużych ilościach) muszą zrezygnować kobiety w III trymestrze ciąży.
Sok z kiszonych buraków – do czego użyć go w kuchni?
Zakwas buraczany przydaje się do gotowania pysznych zup takich jak barszcz. Sok z kiszonych buraków można też pić jako napój – samodzielnie lub rozcieńczony wodą albo sokiem owocowym, np. jabłkowym. Mikstura przyda się w sezonie zwiększonej podatności organizmu na infekcje. Warto podawać ją dzieciom dwa razy dziennie, by wzmocnić ich układ odpornościowy.
Dawkowanie specyfiku powinno wynosić 0,5-1 szklanki na dzień. Jednorazowa kuracja sokiem z kiszonych buraków nie może być dłuższa niż 2-3 tygodnie.
Przepis na domowy sok z buraków
Składniki:
- 1 kg buraków
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
- garść liści laurowych i ziela angielskiego
- 2 litry zimnej, przegotowanej wody
- kromka czerstwego, ciemnego chleba
Umyj buraki, obierz i pokrój je na mniejsze kawałki. Układaj warzywa na zmianę z czosnkiem i przyprawami w dużym szklanym naczyniu. Zalej wodą tak, by przykryć wszystkie składniki. Odstaw całość na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie odcedź i przelej sok do szklanych, szczelnych butelek lub słoików. Przechowuj w lodówce. Jeżeli nie chcesz samodzielnie przygotowywać napoju, możesz kupić go w sklepie ze zdrową żywnością i naturalnymi produktami.
Sok z kiszonych buraków ma wiele cennych dla zdrowia właściwości – od zwiększenia poziomu żelaza we krwi po oczyszczenie organizmu z toksyn. Sprawdzi się nie tylko jako zakwas do zupy, ale i naturalny suplement diety. Zdecydowanie warto go mieć w swojej kuchni, szczególnie gdy za oknem spada temperatura i łatwiej o przeziębienie.
0 komentarzy