Cosnature krem pod oczy – kosmetyk, który warto wypróbować

Cosnature krem pod oczy – kosmetyk, który warto wypróbować

Pielęgnacja delikatnej skóry pod oczami wymaga szczególnej uwagi. Łatwo ją przesuszyć i podrażnić, a te problemy mogą przerodzić się w zmarszczki, cienie czy opuchliznę. Z myślą o wrażliwej i cienkiej skórze powstał Cosnature krem pod oczy, czyli naturalny kosmetyk,...

Jak stosować olej musztardowy?

Jak stosować olej musztardowy?

Wiele produktów, które dziś stosuje się w pielęgnacji, oryginalnie pochodzi ze składników znanych nam choćby z kuchni. Część z nich wymaga odpowiedniego stosowania, aby nie tylko rezultaty były jak najlepsze, ale również po to, by nie powstawały żadne przykre skutki...

Hydrolat z czystka – kompleksowe wsparcie dla skóry

Hydrolat z czystka – kompleksowe wsparcie dla skóry

O skórę trzeba dbać, ponieważ jest ona narażona na szkodliwe działanie wielu czynników zewnętrznych. Warto więc regularnie stosować odpowiednio dobrane kosmetyki, które pozwolą zatrzymać proces starzenia i zapewnią ładny wygląd. Ciekawym pomysłem na codzienne dbanie o...

Lanolina w kosmetykach

Lanolina w kosmetykach

Podobnie jak gliceryna czy retinol, lanolina jest jednym z tych składników, które często pojawiają się na etykietach moich ulubionych produktów kosmetycznych. Choć może nie jest tak szeroko rozpoznawalna, lanolina ma wiele cennych właściwości, które zasługują na...

Less Waste w szafie

Less Waste w szafie

Bycie "less waste" to dla mnie o wiele więcej niż tylko modne słowo - to moja droga do zrównoważonego życia, pełna odpowiedzialnych decyzji na co dzień. Działam na zasadzie "mniej znaczy więcej" i zawsze wybieram jakość zamiast ilości, zwracając szczególną uwagę na...

Zioła w Twoim domu

Zioła w Twoim domu

Uprawa ziół w domu to dla mnie prawdziwa przyjemność. To nie tylko sposobność do posiadania świeżych, aromatycznych dodatków do potraw o każdej porze roku, ale też okazja do relaksu i obcowania z naturą bez opuszczania domu. Poniżej podzielę się z Wami moimi...

Skwalan w kosmetykach

Skwalan w kosmetykach

Kiedy wybieram produkty do pielęgnacji skóry, zawsze zwracam uwagę na składniki. Jeden z nich, który zasługuje na szczególną uwagę, to skwalan. Skąd pochodzi, jakie ma właściwości, jak go stosować i dla kogo jest przeznaczony - to wszystko znajdziecie w tym artykule....

Polskie warzywa i owoce sezonowe

Polskie warzywa i owoce sezonowe

Konsumpcja owoców i warzyw zgodnie z sezonem to dla mnie prawdziwa przyjemność. Umożliwia mi to nie tylko korzystanie z pełni smaku i wartości odżywczych tych produktów, ale też wspieranie lokalnej gospodarki i ochronę środowiska przez ograniczenie transportu. Poniżej...

sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków – wykorzystaj go w swojej diecie

utworzone przez | 9 marca 2020 | Eko porady, Zdrowa żywność | 0 komentarzy

Właściwości soku z kiszonych buraków znane i cenione są nie od dziś. Prozdrowotna mikstura często stała na półkach w spiżarniach i kuchniach naszych babć. Stosowano ją profilaktycznie i wspomagając leczenie infekcji takich jak przeziębienie czy zapalenie gardła. Współcześnie znamy jeszcze więcej cudownych właściwości tego warzywnego eliksiru. Sprawdź, dlaczego warto włączyć sok z kiszonych buraków do diety całej rodziny i jak przygotować go samodzielnie. Podpowiadam też, jak dawkować leczniczą miksturę i kto powinien z niej zrezygnować.

Sok z kiszonych buraków – właściwości

Buraki słyną z wysokiej zawartości żelaza i błonnika. Nie każdy wie, że różowe warzywa są także znakomitym źródłem witamin z grupy B, A, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych – magnezu, potasu i wapnia. Kiszenie sprawia, że buraki zyskują dodatkowe prozdrowotne działanie. Nadają się nie tylko na barszcz – okażą się wspaniałym naturalnym suplementem diety. Poniżej szczegółowo omawiam właściwości soku z kiszonych buraków.

Wzmocnienie flory bakteryjnej

Picie szklanki soku z kiszonych buraków dziennie wesprze proces odbudowy fory bakteryjnej jelit. Zdecydowanie poprawi to odporność i zmniejszy ryzyko infekcji. Po buraczany napój powinny więc sięgać przede wszystkim osoby po skończonej antybiotykoterapii, przebytych zatruciach czy przeziębieniach.

Na anemię

Jeżeli mamy problem ze zbyt niskim poziomem żelaza, pomoże sok z kiszonych buraków. Warzywa działają krwiotwórczo za sprawą bardzo wysokiej zawartości żelaza (0,80 mg/100 g). Dzięki piciu napoju uda się rozwiązać problem niedokrwistości, a także zyska się więcej energii i poprawi koncentrację. To bardzo ważne, jeśli czujemy się rozkojarzeni i osłabieni.

Oczyszczanie

Sok z kiszonych buraków ma silne działanie detoksykujące. Pity regularnie oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To szczególnie ważne w sezonie grypowym. Organizm wspomożony sokiem z kiszonych buraków zdecydowanie skuteczniej walczy z wirusami. Napój poprawia też pracę nerek. Dzieje się tak dlatego, że składniki aktywne w nim zawarte przyspieszają proces wydalania kwasu moczowego.

Na cholesterol i nadciśnienie

Napój z buraka to także idealny suplement diety dla osób zmagających się z hipercholesterolemią i nadciśnieniem. Sok obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie.

Ochrona wzroku

Antocyjany zawarte w soku działają ochronnie na wzrok. Odpowiednia podaż tych składników zdecydowanie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Wspieranie odchudzania

Napój z kiszonych buraków to fantastyczne źródło błonnika. 100 g korzeniowych warzyw zawiera aż 2,8 g tego cennego włókna pokarmowego. Dlatego, jeśli zamierzamy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, sok z kiszonych buraków okaże się naszym sprzymierzeńcem.

Kto może bez obaw sięgać po sok z kiszonych buraków?

Czy napój o pięknej, głębokiej barwie mogą pić wszyscy? Niekoniecznie. Ze względu na zawartość azotanów nie zaleca się podawania soku z kiszonych buraków małym dzieciom oraz niektórym osobom przewlekle chorym. Ponadto ostrożność powinni zachować diabetycy.

Jak wygląda zagadnienie sok z kiszonych buraków a cukrzyca? Diabetycy mogą sięgać po ten specyfik, lecz najlepiej, by zaczęli od małych ilości i obserwowali reakcję organizmu. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że picie soku nie będzie miało dla nich negatywnych skutków, dlatego że w procesie fermentacji maleje zawartość węglowodanów.

Nie ma przeciwwskazań do picia soku z kiszonych buraków w ciąży i podczas karmienia piersią, które absolutnie zabraniałyby jego spożycia. Trzeba jednak pamiętać o zawartości azotanów mogących działać mutagennie i kancerogennie. Spożywanie takiego napoju w przypadku ciężarnych nie powinno być codziennym rytuałem, lecz czymś robionym okazjonalnie. Ponadto ze względu na wysoką zawartość polifenoli z soku (szczególnie w dużych ilościach) muszą zrezygnować kobiety w III trymestrze ciąży.

Sok z kiszonych buraków – do czego użyć go w kuchni?

Zakwas buraczany przydaje się do gotowania pysznych zup takich jak barszcz. Sok z kiszonych buraków można też pić jako napój – samodzielnie lub rozcieńczony wodą albo sokiem owocowym, np. jabłkowym. Mikstura przyda się w sezonie zwiększonej podatności organizmu na infekcje. Warto podawać ją dzieciom dwa razy dziennie, by wzmocnić ich układ odpornościowy.

Dawkowanie specyfiku powinno wynosić 0,5-1 szklanki na dzień. Jednorazowa kuracja sokiem z kiszonych buraków nie może być dłuższa niż 2-3 tygodnie.

Przepis na domowy sok z buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • garść liści laurowych i ziela angielskiego
  • 2 litry zimnej, przegotowanej wody
  • kromka czerstwego, ciemnego chleba

Umyj buraki, obierz i pokrój je na mniejsze kawałki. Układaj warzywa na zmianę z czosnkiem i przyprawami w dużym szklanym naczyniu. Zalej wodą tak, by przykryć wszystkie składniki. Odstaw całość na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie odcedź i przelej sok do szklanych, szczelnych butelek lub słoików. Przechowuj w lodówce. Jeżeli nie chcesz samodzielnie przygotowywać napoju, możesz kupić go w sklepie ze zdrową żywnością i naturalnymi produktami.

Sok z kiszonych buraków ma wiele cennych dla zdrowia właściwości – od zwiększenia poziomu żelaza we krwi po oczyszczenie organizmu z toksyn. Sprawdzi się nie tylko jako zakwas do zupy, ale i naturalny suplement diety. Zdecydowanie warto go mieć w swojej kuchni, szczególnie gdy za oknem spada temperatura i łatwiej o przeziębienie.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *