Zaznacz stronę
Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia...

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Japonki od wieków słyną z pięknych, lśniących włosów. Od wieków też wykorzystują wodę ryżową, aby cieszyć się ich wyjątkowym wyglądem. I choć przez lata podchodziliśmy z pewną rezerwą do tego naturalnego kosmetyku, dziś poświęcamy wodzie ryżowej coraz więcej uwagi...

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Piękne, zdrowe, a przy tym lśniące włosy są marzeniem tysięcy kobiet. Niestety, klasyczne zabiegi pielęgnacyjne nie zawsze pozwalają na cieszenie się nimi. Nie oznacza to, oczywiście, że mamy do czynienia z marzeniem, które nie ma szans na doczekanie się...

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Przeglądając preparaty skierowane do osób z cera trądzikową, często możemy natknąć się na informację o tym, że zawierają one w swoim składzie kwas salicylowy. Warto dowiedzieć się zatem, z jaką substancją mamy do czynienia i na czym polega jej specyfika. Czy możemy na...

Naturalne sposoby na poparzenia słoneczne

Naturalne sposoby na poparzenia słoneczne

Unikanie oparzeń słonecznych zawsze jest opisywane jako postawa znacznie bardziej rozsądna niż sama walka z nimi. Niestety, czasem nawet osoby bardzo ostrożne muszą się z nimi mierzyć. W sprzedaży nie brakuje preparatów, które mają wtedy przynieść ulgę. Wiele z nich...

Olejowanie twarzy – jak nie zrobić sobie krzywdy?

Olejowanie twarzy – jak nie zrobić sobie krzywdy?

Popularność olejowania twarzy systematycznie rośnie, nic więc dziwnego, że rośnie również liczba osób decydujących się na przeprowadzenie takiego zabiegu. W większości przypadków osoby te są zadowolone z efektu końcowego. Nie zawsze się tak jednak dzieje. Warto więc...

Jak pielęgnować łokcie?

Jak pielęgnować łokcie?

Problem chropowatej i szorstkiej skóry na łokciach dotyka wielu osób. W szczególny sposób daje się przy tym we znaki w okresie zimowym, gdy właściwa pielęgnacja jest utrudniona i bardziej czasochłonna. Łokcie niemal nigdy nie są nawilżone tak dobrze, jak inne części...

Sok z kiszonej kapusty – jak go wykorzystać w kuchni i w życiu

utworzone przez | 27 lutego 2020 | Eko porady | 3 Komentarze

Sok z kiszonej kapusty często traktowany jest jako kłopotliwy odpadek i trafia prosto do zlewu. Tymczasem warto go zachować, dlatego że ma nieprzeciętne właściwości zdrowotne. Zamiast wylewać sok z kapusty, możemy wykorzystać go do gotowania i domowych kuracji. Poznaj moje sprawdzone sposoby na zużycie tego z pozoru zbędnego produktu.

Dodatek do kiszonek i zakwasów

Podobnie jak woda z kiszonych ogórków, sok z kiszonej kapusty zawiera kwas mlekowy przyspieszający fermentację i kiszenie innych warzyw. Możemy więc dodać go do naczynia z buraczkami, papryką, czosnkiem czy ogórkami zalanymi solanką, aby szybciej się ukisiły. Sok z kapusty przyspieszy też fermentację zakwasu na tradycyjny żur czy barszcz czerwony.

Składnik marynat i sosów

Mięso można dusić w marynacie z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Nadaje się on zarówno do ciemnych, jak i jasnych sosów na bazie śmietany. Świetnie komponują się z nim również ryby. Można skropić nim filety, zamiast używać soku z cytryny.

Dodatek do sałatek, zup i surówek

Zamiast zakwaszać sosy sałatkowe octem albo sokiem z cytryny, możemy do tego celu użyć soku z kiszonej kapusty. Doskonale nadaje się też do doprawiania niektórych zup, np. ogórkowej czy barszczu.

Lekarstwo na wrzody

Wrzody to przykra i bolesna dolegliwość. Można im jednak w prosty sposób zaradzić, pijąc regularnie sok z kiszonej kapusty. Ma on niskie pH, a zarazem zawiera substancje powlekające ścianki żołądka. Te właściwości czynią wrzody mniej podatnymi na dalsze uszkodzenia i powstawanie nadżerek.

Środek na odchudzanie

Zamiast wydawać pieniądze na cudowne suplementy na odchudzanie, lepiej sięgnąć po kilka łyżek naturalnego soku z kiszonej kapusty. W tej dawce pobudzi pracę układu pokarmowego i przyspieszy metabolizm. Picie soku z cytryny skutecznie zmusi organizm do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Poprawi on także perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Przeciw pasożytom i grzybicy

Pasożyty przewodu pokarmowego tolerują wyłącznie kwaśne środowisko. Choć sok z kiszonej kapusty jest kwaśny w smaku, działa wręcz odwrotnie. Pomoże odkwasić organizm i sprawi, że wnętrze przewodu pokarmowego stanie się bardziej zasadowe. Takie warunki nie będą sprzyjać rozwojowi i rozmnażaniu się pasożytów. Już po kilku dniach kuracji udaje się pozbyć niechcianych organizmów z jelit. Obniżanie pH organizmu sprawia też, że niechętnie będą osiedlać się w nim grzyby powodujące infekcje.

Na trądzik

Sok z kiszonej kapusty pomoże też wszystkim borykającym się z uporczywym trądzikiem. Można stosować go wewnętrznie, pijąc lub jedząc w potrawach albo zewnętrznie, przemywając nim twarz jak tonikiem. Działa dobroczynnie na skórę dzięki zawartości przeciwutleniaczy i tendencji do odkwaszania środowiska.

Nie pozbywajmy się soku z kiszonej kapusty! Niesie on ze sobą wiele korzyści dla zdrowia i ma walory smakowe, które warto spożytkować. Zachowajmy go w kuchni, by była less waste. Sok przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku i ciemnym, chłodnym miejscu. W takich warunkach nie zepsuje się i posłuży do wielu domowych zastosowań.

3 komentarze

  1. Julia

    Kto by pomyślał, że sok z kiszonej kapusty może mieć tyle dobroczynnych właściwości 😮

    Odpowiedz
  2. Magda

    Już lata temu moja mama używała soku z kiszonej kapusty do wielu rzeczy

    Odpowiedz
  3. Ela

    Staram się używać ale moim dzieciom nie podchodzi

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *