Gliceryna w kosmetykach

Gliceryna w kosmetykach

Kiedy patrzę na etykiety moich ulubionych produktów do pielęgnacji skóry, jest jeden składnik, który wyjątkowo często się pojawia - gliceryna. Ten składnik jest kluczowym elementem wielu kosmetyków, od kremów, przez szampony, po mydła. Ale dlaczego jest tak popularna?...

Serum z retinolem – dla kogo i jak stosować?

Serum z retinolem – dla kogo i jak stosować?

Jako pasjonatka kosmetologii, od lat analizuję, testuję i wypróbowuję różne produkty do pielęgnacji skóry. Moim absolutnym faworytem, który niezmiennie utrzymuje się na mojej liście "must-have", jest serum z retinolem. Pozwólcie, że przedstawię Wam wszystko, co...

Olejek cytrusowy w pielęgnacji

Olejek cytrusowy w pielęgnacji

Mówiąc o zaletach olejku cytrusowego większość z nas wspomina przede wszystkim o jego właściwościach antyoksydacyjnych. Choć jednak są one ważne, z całą pewnością nie mamy w ich wypadku do czynienia z jedynymi atutami tego rozwiązania. Czas więc zadać sobie pytanie o...

Moda slow fashion – dlaczego warto?

Moda slow fashion – dlaczego warto?

Analizując nowe trendy modowe, coraz częściej spotykamy wzmianki o modzie slow fashion. Do niedawna mogliśmy usłyszeć, że jest to jeszcze jedno określenie stosowane na promowany już od pewnego czasu minimalizm zakupowy. Dziś jednak mamy coraz więcej dowodów na to, że...

Kwas mlekowy w domowej pielęgnacji

Kwas mlekowy w domowej pielęgnacji

Występujący naturalnie w organizmie każdego człowieka kwas mlekowy jest też cieszącym się coraz większą popularnością kosmetykiem pielęgnacyjnym. Jego zwolennicy podkreślają, że może mieć on zbawienny wpływ na to, jak prezentuje się skóra twarzy. Nic więc dziwnego, że...

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia...

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Japonki od wieków słyną z pięknych, lśniących włosów. Od wieków też wykorzystują wodę ryżową, aby cieszyć się ich wyjątkowym wyglądem. I choć przez lata podchodziliśmy z pewną rezerwą do tego naturalnego kosmetyku, dziś poświęcamy wodzie ryżowej coraz więcej uwagi...

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Piękne, zdrowe, a przy tym lśniące włosy są marzeniem tysięcy kobiet. Niestety, klasyczne zabiegi pielęgnacyjne nie zawsze pozwalają na cieszenie się nimi. Nie oznacza to, oczywiście, że mamy do czynienia z marzeniem, które nie ma szans na doczekanie się...

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Przeglądając preparaty skierowane do osób z cera trądzikową, często możemy natknąć się na informację o tym, że zawierają one w swoim składzie kwas salicylowy. Warto dowiedzieć się zatem, z jaką substancją mamy do czynienia i na czym polega jej specyfika. Czy możemy na...

Sok z kiszonej kapusty – jak go wykorzystać w kuchni i w życiu

utworzone przez | 27 lutego 2020 | Eko porady | 3 Komentarze

Sok z kiszonej kapusty często traktowany jest jako kłopotliwy odpadek i trafia prosto do zlewu. Tymczasem warto go zachować, dlatego że ma nieprzeciętne właściwości zdrowotne. Zamiast wylewać sok z kapusty, możemy wykorzystać go do gotowania i domowych kuracji. Poznaj moje sprawdzone sposoby na zużycie tego z pozoru zbędnego produktu.

Dodatek do kiszonek i zakwasów

Podobnie jak woda z kiszonych ogórków, sok z kiszonej kapusty zawiera kwas mlekowy przyspieszający fermentację i kiszenie innych warzyw. Możemy więc dodać go do naczynia z buraczkami, papryką, czosnkiem czy ogórkami zalanymi solanką, aby szybciej się ukisiły. Sok z kapusty przyspieszy też fermentację zakwasu na tradycyjny żur czy barszcz czerwony.

Składnik marynat i sosów

Mięso można dusić w marynacie z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Nadaje się on zarówno do ciemnych, jak i jasnych sosów na bazie śmietany. Świetnie komponują się z nim również ryby. Można skropić nim filety, zamiast używać soku z cytryny.

Dodatek do sałatek, zup i surówek

Zamiast zakwaszać sosy sałatkowe octem albo sokiem z cytryny, możemy do tego celu użyć soku z kiszonej kapusty. Doskonale nadaje się też do doprawiania niektórych zup, np. ogórkowej czy barszczu.

Lekarstwo na wrzody

Wrzody to przykra i bolesna dolegliwość. Można im jednak w prosty sposób zaradzić, pijąc regularnie sok z kiszonej kapusty. Ma on niskie pH, a zarazem zawiera substancje powlekające ścianki żołądka. Te właściwości czynią wrzody mniej podatnymi na dalsze uszkodzenia i powstawanie nadżerek.

Środek na odchudzanie

Zamiast wydawać pieniądze na cudowne suplementy na odchudzanie, lepiej sięgnąć po kilka łyżek naturalnego soku z kiszonej kapusty. W tej dawce pobudzi pracę układu pokarmowego i przyspieszy metabolizm. Picie soku z cytryny skutecznie zmusi organizm do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Poprawi on także perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Przeciw pasożytom i grzybicy

Pasożyty przewodu pokarmowego tolerują wyłącznie kwaśne środowisko. Choć sok z kiszonej kapusty jest kwaśny w smaku, działa wręcz odwrotnie. Pomoże odkwasić organizm i sprawi, że wnętrze przewodu pokarmowego stanie się bardziej zasadowe. Takie warunki nie będą sprzyjać rozwojowi i rozmnażaniu się pasożytów. Już po kilku dniach kuracji udaje się pozbyć niechcianych organizmów z jelit. Obniżanie pH organizmu sprawia też, że niechętnie będą osiedlać się w nim grzyby powodujące infekcje.

Na trądzik

Sok z kiszonej kapusty pomoże też wszystkim borykającym się z uporczywym trądzikiem. Można stosować go wewnętrznie, pijąc lub jedząc w potrawach albo zewnętrznie, przemywając nim twarz jak tonikiem. Działa dobroczynnie na skórę dzięki zawartości przeciwutleniaczy i tendencji do odkwaszania środowiska.

Nie pozbywajmy się soku z kiszonej kapusty! Niesie on ze sobą wiele korzyści dla zdrowia i ma walory smakowe, które warto spożytkować. Zachowajmy go w kuchni, by była less waste. Sok przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku i ciemnym, chłodnym miejscu. W takich warunkach nie zepsuje się i posłuży do wielu domowych zastosowań.

3 komentarze

  1. Julia

    Kto by pomyślał, że sok z kiszonej kapusty może mieć tyle dobroczynnych właściwości 😮

    Odpowiedz
  2. Magda

    Już lata temu moja mama używała soku z kiszonej kapusty do wielu rzeczy

    Odpowiedz
  3. Ela

    Staram się używać ale moim dzieciom nie podchodzi

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *