Zaznacz stronę
Jak pielęgnować łokcie?

Jak pielęgnować łokcie?

Problem chropowatej i szorstkiej skóry na łokciach dotyka wielu osób. W szczególny sposób daje się przy tym we znaki w okresie zimowym, gdy właściwa pielęgnacja jest utrudniona i bardziej czasochłonna. Łokcie niemal nigdy nie są nawilżone tak dobrze, jak inne części...

Retinol – dla kogo i jak stosować?

Retinol – dla kogo i jak stosować?

Duża popularność, jaką od lat cieszy się retinol, zwraca na niego uwagę nawet tych osób, które nie poświęcają większej uwagi kosmetykom pielęgnacyjnym. Wystarczy zresztą pobieżne zapoznanie się ze specyfiką tego organicznego związku chemicznego, aby przekonać się, że...

Masowanie twarzy płytką gua sha – na czym polega i dla kogo?

Masowanie twarzy płytką gua sha – na czym polega i dla kogo?

Choć płytka gua sha na pierwszy rzut oka jest po prostu niewielkim kawałkiem kamienia, już udało się jej zdetronizować rollery do masażu i zająć ich miejsce. Na czym polega zatem jej fenomen i jak wykonać prawidłowo masaż twarzy chcąc cieszyć się jego spektakularnymi...

Sok z kiszonej kapusty – jak go wykorzystać w kuchni i w życiu

utworzone przez | 27 lutego 2020 | Eko porady | 3 Komentarze

Sok z kiszonej kapusty często traktowany jest jako kłopotliwy odpadek i trafia prosto do zlewu. Tymczasem warto go zachować, dlatego że ma nieprzeciętne właściwości zdrowotne. Zamiast wylewać sok z kapusty, możemy wykorzystać go do gotowania i domowych kuracji. Poznaj moje sprawdzone sposoby na zużycie tego z pozoru zbędnego produktu.

Dodatek do kiszonek i zakwasów

Podobnie jak woda z kiszonych ogórków, sok z kiszonej kapusty zawiera kwas mlekowy przyspieszający fermentację i kiszenie innych warzyw. Możemy więc dodać go do naczynia z buraczkami, papryką, czosnkiem czy ogórkami zalanymi solanką, aby szybciej się ukisiły. Sok z kapusty przyspieszy też fermentację zakwasu na tradycyjny żur czy barszcz czerwony.

Składnik marynat i sosów

Mięso można dusić w marynacie z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Nadaje się on zarówno do ciemnych, jak i jasnych sosów na bazie śmietany. Świetnie komponują się z nim również ryby. Można skropić nim filety, zamiast używać soku z cytryny.

Dodatek do sałatek, zup i surówek

Zamiast zakwaszać sosy sałatkowe octem albo sokiem z cytryny, możemy do tego celu użyć soku z kiszonej kapusty. Doskonale nadaje się też do doprawiania niektórych zup, np. ogórkowej czy barszczu.

Lekarstwo na wrzody

Wrzody to przykra i bolesna dolegliwość. Można im jednak w prosty sposób zaradzić, pijąc regularnie sok z kiszonej kapusty. Ma on niskie pH, a zarazem zawiera substancje powlekające ścianki żołądka. Te właściwości czynią wrzody mniej podatnymi na dalsze uszkodzenia i powstawanie nadżerek.

Środek na odchudzanie

Zamiast wydawać pieniądze na cudowne suplementy na odchudzanie, lepiej sięgnąć po kilka łyżek naturalnego soku z kiszonej kapusty. W tej dawce pobudzi pracę układu pokarmowego i przyspieszy metabolizm. Picie soku z cytryny skutecznie zmusi organizm do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Poprawi on także perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Przeciw pasożytom i grzybicy

Pasożyty przewodu pokarmowego tolerują wyłącznie kwaśne środowisko. Choć sok z kiszonej kapusty jest kwaśny w smaku, działa wręcz odwrotnie. Pomoże odkwasić organizm i sprawi, że wnętrze przewodu pokarmowego stanie się bardziej zasadowe. Takie warunki nie będą sprzyjać rozwojowi i rozmnażaniu się pasożytów. Już po kilku dniach kuracji udaje się pozbyć niechcianych organizmów z jelit. Obniżanie pH organizmu sprawia też, że niechętnie będą osiedlać się w nim grzyby powodujące infekcje.

Na trądzik

Sok z kiszonej kapusty pomoże też wszystkim borykającym się z uporczywym trądzikiem. Można stosować go wewnętrznie, pijąc lub jedząc w potrawach albo zewnętrznie, przemywając nim twarz jak tonikiem. Działa dobroczynnie na skórę dzięki zawartości przeciwutleniaczy i tendencji do odkwaszania środowiska.

Nie pozbywajmy się soku z kiszonej kapusty! Niesie on ze sobą wiele korzyści dla zdrowia i ma walory smakowe, które warto spożytkować. Zachowajmy go w kuchni, by była less waste. Sok przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku i ciemnym, chłodnym miejscu. W takich warunkach nie zepsuje się i posłuży do wielu domowych zastosowań.

3 komentarze

  1. Julia

    Kto by pomyślał, że sok z kiszonej kapusty może mieć tyle dobroczynnych właściwości 😮

    Odpowiedz
  2. Magda

    Już lata temu moja mama używała soku z kiszonej kapusty do wielu rzeczy

    Odpowiedz
  3. Ela

    Staram się używać ale moim dzieciom nie podchodzi

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.