Pielęgnacja delikatnej skóry pod oczami wymaga szczególnej uwagi. Łatwo ją przesuszyć i podrażnić, a te problemy mogą przerodzić się w zmarszczki, cienie czy opuchliznę. Z myślą o wrażliwej i cienkiej skórze powstał Cosnature krem pod oczy, czyli naturalny kosmetyk,...
Jak stosować olej musztardowy?
Wiele produktów, które dziś stosuje się w pielęgnacji, oryginalnie pochodzi ze składników znanych nam choćby z kuchni. Część z nich wymaga odpowiedniego stosowania, aby nie tylko rezultaty były jak najlepsze, ale również po to, by nie powstawały żadne przykre skutki...
Hydrolat z czystka – kompleksowe wsparcie dla skóry
O skórę trzeba dbać, ponieważ jest ona narażona na szkodliwe działanie wielu czynników zewnętrznych. Warto więc regularnie stosować odpowiednio dobrane kosmetyki, które pozwolą zatrzymać proces starzenia i zapewnią ładny wygląd. Ciekawym pomysłem na codzienne dbanie o...
Lanolina w kosmetykach
Podobnie jak gliceryna czy retinol, lanolina jest jednym z tych składników, które często pojawiają się na etykietach moich ulubionych produktów kosmetycznych. Choć może nie jest tak szeroko rozpoznawalna, lanolina ma wiele cennych właściwości, które zasługują na...
Less Waste w szafie
Bycie "less waste" to dla mnie o wiele więcej niż tylko modne słowo - to moja droga do zrównoważonego życia, pełna odpowiedzialnych decyzji na co dzień. Działam na zasadzie "mniej znaczy więcej" i zawsze wybieram jakość zamiast ilości, zwracając szczególną uwagę na...
Wolniejsze życie: Jak kierować się filozofią Slow Life
"Slow life" nie jest dla mnie tylko modnym terminem - to sposób życia, który praktykuję codziennie. To powrót do podstaw, odejście od ciągłego pośpiechu i skupienie na tym, co naprawdę ważne. Filozofia slow life pomaga mi żyć w zgodzie z własnymi wartościami, a także...
Zioła w Twoim domu
Uprawa ziół w domu to dla mnie prawdziwa przyjemność. To nie tylko sposobność do posiadania świeżych, aromatycznych dodatków do potraw o każdej porze roku, ale też okazja do relaksu i obcowania z naturą bez opuszczania domu. Poniżej podzielę się z Wami moimi...
Skwalan w kosmetykach
Kiedy wybieram produkty do pielęgnacji skóry, zawsze zwracam uwagę na składniki. Jeden z nich, który zasługuje na szczególną uwagę, to skwalan. Skąd pochodzi, jakie ma właściwości, jak go stosować i dla kogo jest przeznaczony - to wszystko znajdziecie w tym artykule....
Polskie warzywa i owoce sezonowe
Konsumpcja owoców i warzyw zgodnie z sezonem to dla mnie prawdziwa przyjemność. Umożliwia mi to nie tylko korzystanie z pełni smaku i wartości odżywczych tych produktów, ale też wspieranie lokalnej gospodarki i ochronę środowiska przez ograniczenie transportu. Poniżej...
Porowatość włosów: Co to jest i jak dobierać do niej kosmetyki
Zrozumienie porowatości włosów to klucz do utrzymania ich zdrowych i pięknych. Wielokrotnie spotkałam się z tym pojęciem, a dziś chciałabym podzielić się z Wami moją wiedzą na ten temat, pomóc zrozumieć, co oznacza porowatość włosów, jak ją określić i jak dobierać do...
Zdrowe zakupy spożywcze – zrób to z głową i bez stresu
Zdrowe zakupy to przemyślane zakupy. Od tego, jakie produkty wybierzemy, zależy, jaka będzie nasza dieta oraz jej wpływ na ciało i samopoczucie. Podczas zakupów warto zadbać również o ochronę środowiska, dlatego że zdrowie w dużej mierze zależy także od stanu naszego otoczenia. Wyjście do sklepu nie powinno być jednak stresującym doświadczeniem. Na początek wystarczy kilka zmian przyzwyczajeń. Poniżej przedstawiam moje sprawdzone sposoby na zdrowe, ekologiczne zakupy – ich zastosowanie jest bardzo proste!
Nigdy nie rób zakupów, gdy czujesz głód
Głód sprawia, że kupujemy więcej produktów, niż potrzebujemy. Większość z nich okazuje się zbędna i ląduje w koszu. W dodatku, by zaspokoić głód, nierzadko chcemy przekąsić coś na szybko jeszcze w sklepie albo w drodze do domu. Nie sięgamy wtedy po zdrowe chipsy z buraka czy orzechy, tylko po wysokokaloryczne przekąski, słodkie bułki, czekoladowe batoniki albo hot dogi. Aby unikać kupowania pod wpływem głodu, wybierzmy się na zakupy, dopiero gdy będziemy najedzeni. Nie dajmy się też złapać nagłej chęci zjedzenia czegoś pod wpływem smakowitego zapachu albo apetycznego wyglądu.
Sprawdzaj skład
Ważnym krokiem do ekologicznego kupowania jest uważne sprawdzanie dat ważności. Dzięki temu nie przyniesiemy do domu produktów przeterminowanych albo takich, których termin przydatności do spożycia szybko minie, trafiających do śmietnika jako kolejne kilogramy odpadów. Ponadto podczas zakupów musimy sprawdzać składy poszczególnych artykułów. Zwracajmy uwagę na kaloryczność, zawartość cukru, soli i konserwantów. Aby zadbać o swoją dietę, możemy skorzystać też z aplikacji Zdrowe Zakupy. Pozwala ona sprawdzić skład produktu poprzez zeskanowanie kodu kreskowego. Dzięki temu dowiadujemy się, jakie zawiera on E-składniki, alergeny, cukry proste i tłuszcze utwardzone.
Nie kupuj na zapas
Im więcej kupimy, tym więcej zjemy, niezdrowo przybierając na wadze. To, czego nie damy radę zjeść, trafi do kosza. Aby uniknąć tych konsekwencji dla zdrowia i środowiska, trzeba kupować w małych ilościach, np. z uwzględnieniem jadłospisu na tydzień. Sięgając do lodówki, wybieraj produkty według dat ważności. Kupując częściej i mniej, zawsze będziesz mieć dostęp do świeżej żywności najlepszej dla zdrowia i najsmaczniejszej.
Nie daj się zwieść nazwie
Producenci żywności stosują rozmaite sztuczki, by zachęcić nas do wydania pieniędzy. Akcentują to, że ich produkty są eko, bio, lekkie, fit, bez cukru czy bez tłuszczu. Przed włożeniem takiego artykułu do koszyka lepiej sprawdzić, jak tak naprawdę wygląda jego skład. Przykładowo obniżona zawartość cukru może oznaczać, że produkt dosłodzono jeszcze bardziej szkodliwym syropem glukozowo-fruktozowym albo aspartamem.
Kupuj to, co sezonowe
Warzywa i owoce dobrze jest kupować zgodnie z ich sezonowością. Wracanie w środku zimy z koszykiem nafaszerowanego chemią agrestu to zła decyzja zarówno z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jak i ekologii. Zdecydowanie korzystniejsze dla organizmu i przyrody okaże się wybieranie warzyw i owoców sezonowych. Ponadto zachęcam do kupowania tych z mniej błyszczącą skórką, nieidealnym wyglądem i brudnych. Warto też sprawdzić obecność eko-certyfikatów.
Uważaj na produkty przy kasach
Przy kasach zawsze znajdziemy mnóstwo niezdrowych produktów. Takie „przynęty na klientów” mają kusić kolorowymi etykietami i kieszonkowym rozmiarem. Przy kasach umieszczane są więc cukierki, żelki i batoniki. Stojąc w kolejce, możemy być znudzeni, a przekąski świetnie przyciągają uwagę. Wówczas z pewnością złapiemy produkty, których normalnie byśmy nie kupili. Nie wkładajmy więc do koszyka artykułów, gdy stoimy już przy kasie.
Zabieraj własne opakowania i waż bez foliówek
Według danych statystycznych każdy Polak zużywa ponad 250 foliowych reklamówek rocznie. Niemcy sięgają po nie czterokrotnie rzadziej, a Duńczycy – prawie nigdy. Produkcja jednej foliówki to kilka sekund, użycie – od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Z kolei rozkład takiej reklamówki zajmuje nawet kilkaset lat. Na pomoc przyrodzie przychodzą na szczęście torby materiałowe i opakowania wielorazowego użytku, które zawsze warto mieć pod ręką. Zamiast ważyć produkty w foliówkach, zabieraj na zakupy własne pojemniki i materiałowe woreczki. To niezawodny sposób na zastosowanie idei less waste podczas wizyty w sklepie czy na straganie. Pozwala całkowicie wyeliminować używanie foliówek i ogranicza ilość produkowanych śmieci.
To już wszystkie sprawdzone sposoby na zdrowe, ekologiczne zakupy. Dzięki nim można zatroszczyć się o siebie i o swoje otoczenie praktycznie bez wysiłku. Na początek warto zacząć od drobnych zmian i wprowadzać je bez stresu czy poczucia przymusu. Próbujmy powoli i wytrwale, a z czasem nasze nawyki przysłużą się zdrowiu i środowisku.
Myślę, że sprawdzanie składu i wartości odżywczych produktów podczas zakupów to najważniejsza rzecz, jaką powinno się robić podczas zakupów spożywczych.
Ja zawsze daję sobie trochę czasu na zakupach oraz przed robiąc listę zakupów. Zawsze zastanawiam się nad zakupami zanim je zrobię. Zależy mi na zdrowych produktach, pełnowartościowych posiłkach, po których nie będę musiała się odchudzać.