Kosmetyki mineralne – jak ich używać (i nie zwariować)

Kosmetyki mineralne – jak ich używać (i nie zwariować)

Idealny makijaż, który pielęgnuje? To możliwe, jeśli sięgniemy po kosmetyki mineralne. Produkty do makijażu stworzone z bezpiecznych dla skóry składników podkreślają naturalne piękno i dbają o cerę. Jakie kosmetyki mineralne warto dodać do swojej kosmetyczki i jak...

zdrowe zakupy

Zdrowe zakupy spożywcze – zrób to z głową i bez stresu

utworzone przez | 11 lutego 2020 | Ekologia bez spiny | 2 Komentarze

Zdrowe zakupy to przemyślane zakupy. Od tego, jakie produkty wybierzemy, zależy, jaka będzie nasza dieta oraz jej wpływ na ciało i samopoczucie. Podczas zakupów warto zadbać również o ochronę środowiska, dlatego że zdrowie w dużej mierze zależy także od stanu naszego otoczenia. Wyjście do sklepu nie powinno być jednak stresującym doświadczeniem. Na początek wystarczy kilka zmian przyzwyczajeń. Poniżej przedstawiam moje sprawdzone sposoby na zdrowe, ekologiczne zakupy – ich zastosowanie jest bardzo proste!

Nigdy nie rób zakupów, gdy czujesz głód

Głód sprawia, że kupujemy więcej produktów, niż potrzebujemy. Większość z nich okazuje się zbędna i ląduje w koszu. W dodatku, by zaspokoić głód, nierzadko chcemy przekąsić coś na szybko jeszcze w sklepie albo w drodze do domu. Nie sięgamy wtedy po zdrowe chipsy z buraka czy orzechy, tylko po wysokokaloryczne przekąski, słodkie bułki, czekoladowe batoniki albo hot dogi. Aby unikać kupowania pod wpływem głodu, wybierzmy się na zakupy, dopiero gdy będziemy najedzeni. Nie dajmy się też złapać nagłej chęci zjedzenia czegoś pod wpływem smakowitego zapachu albo apetycznego wyglądu.

Sprawdzaj skład

Ważnym krokiem do ekologicznego kupowania jest uważne sprawdzanie dat ważności. Dzięki temu nie przyniesiemy do domu produktów przeterminowanych albo takich, których termin przydatności do spożycia szybko minie, trafiających do śmietnika jako kolejne kilogramy odpadów. Ponadto podczas zakupów musimy sprawdzać składy poszczególnych artykułów. Zwracajmy uwagę na kaloryczność, zawartość cukru, soli i konserwantów. Aby zadbać o swoją dietę, możemy skorzystać też z aplikacji Zdrowe Zakupy. Pozwala ona sprawdzić skład produktu poprzez zeskanowanie kodu kreskowego. Dzięki temu dowiadujemy się, jakie zawiera on E-składniki, alergeny, cukry proste i tłuszcze utwardzone.

Nie kupuj na zapas

Im więcej kupimy, tym więcej zjemy, niezdrowo przybierając na wadze. To, czego nie damy radę zjeść, trafi do kosza. Aby uniknąć tych konsekwencji dla zdrowia i środowiska, trzeba kupować w małych ilościach, np. z uwzględnieniem jadłospisu na tydzień. Sięgając do lodówki, wybieraj produkty według dat ważności. Kupując częściej i mniej, zawsze będziesz mieć dostęp do świeżej żywności najlepszej dla zdrowia i najsmaczniejszej.

Nie daj się zwieść nazwie

Producenci żywności stosują rozmaite sztuczki, by zachęcić nas do wydania pieniędzy. Akcentują to, że ich produkty są eko, bio, lekkie, fit, bez cukru czy bez tłuszczu. Przed włożeniem takiego artykułu do koszyka lepiej sprawdzić, jak tak naprawdę wygląda jego skład. Przykładowo obniżona zawartość cukru może oznaczać, że produkt dosłodzono jeszcze bardziej szkodliwym syropem glukozowo-fruktozowym albo aspartamem.

Kupuj to, co sezonowe

Warzywa i owoce dobrze jest kupować zgodnie z ich sezonowością. Wracanie w środku zimy z koszykiem nafaszerowanego chemią agrestu to zła decyzja zarówno z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jak i ekologii. Zdecydowanie korzystniejsze dla organizmu i przyrody okaże się wybieranie warzyw i owoców sezonowych. Ponadto zachęcam do kupowania tych z mniej błyszczącą skórką, nieidealnym wyglądem i brudnych. Warto też sprawdzić obecność eko-certyfikatów.

Uważaj na produkty przy kasach

Przy kasach zawsze znajdziemy mnóstwo niezdrowych produktów. Takie „przynęty na klientów” mają kusić kolorowymi etykietami i kieszonkowym rozmiarem. Przy kasach umieszczane są więc cukierki, żelki i batoniki. Stojąc w kolejce, możemy być znudzeni, a przekąski świetnie przyciągają uwagę. Wówczas z pewnością złapiemy produkty, których normalnie byśmy nie kupili. Nie wkładajmy więc do koszyka artykułów, gdy stoimy już przy kasie.

Zabieraj własne opakowania i waż bez foliówek

Według danych statystycznych każdy Polak zużywa ponad 250 foliowych reklamówek rocznie. Niemcy sięgają po nie czterokrotnie rzadziej, a Duńczycy – prawie nigdy. Produkcja jednej foliówki to kilka sekund, użycie – od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Z kolei rozkład takiej reklamówki zajmuje nawet kilkaset lat. Na pomoc przyrodzie przychodzą na szczęście torby materiałowe i opakowania wielorazowego użytku, które zawsze warto mieć pod ręką. Zamiast ważyć produkty w foliówkach, zabieraj na zakupy własne pojemniki i materiałowe woreczki. To niezawodny sposób na zastosowanie idei less waste podczas wizyty w sklepie czy na straganie. Pozwala całkowicie wyeliminować używanie foliówek i ogranicza ilość produkowanych śmieci.

To już wszystkie sprawdzone sposoby na zdrowe, ekologiczne zakupy. Dzięki nim można zatroszczyć się o siebie i o swoje otoczenie praktycznie bez wysiłku. Na początek warto zacząć od drobnych zmian i wprowadzać je bez stresu czy poczucia przymusu. Próbujmy powoli i wytrwale, a z czasem nasze nawyki przysłużą się zdrowiu i środowisku.

2 komentarze

  1. Patrycja

    Myślę, że sprawdzanie składu i wartości odżywczych produktów podczas zakupów to najważniejsza rzecz, jaką powinno się robić podczas zakupów spożywczych.

    Odpowiedz
  2. Angelika

    Ja zawsze daję sobie trochę czasu na zakupach oraz przed robiąc listę zakupów. Zawsze zastanawiam się nad zakupami zanim je zrobię. Zależy mi na zdrowych produktach, pełnowartościowych posiłkach, po których nie będę musiała się odchudzać.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *