Na sklepowych półkach i w internecie coraz częściej widujemy kosmetyki opatrzone etykietami informującymi, że mamy do czynienia z produktami eko, bio albo naturalnymi. Co właściwie stoi za tymi ładnymi określeniami? I jakie są między nimi różnice? Kosmetyki naturalne...
Jak nie marnować jedzenia – kuchnia zero waste – proste sposoby
Każdemu z nas na pewno zdarzyło się wyrzucić coś przeterminowanego, na przykład jogurt, o którym zapomnieliśmy, dlatego że zasłaniały go inne produkty wypełniające lodówkę. Do naszych koszy na śmieci nie raz trafiały resztki, gdy brakowało nam pomysłu na ich...
Naturalny szampon do włosów – dlaczego się nie pieni i czy warto się przekonać
Duża, obfita piana zwykle kojarzy się nam z idealną czystością. Jeśli szampon się nie pieni, mamy wrażenie, że niezbyt skutecznie usuwa brud i nadmiar sebum. To poczucie zapoczątkowały i stale wzmacniają reklamy kosmetyków – często pojawiają się w nich obrazy włosów...
Zielony dom – czyli dlaczego warto mieć rośliny w swoim mieszkaniu
Nic tak nie ożywia i nie zbliża do natury wystroju wnętrza, jak żywe rośliny doniczkowe. Względy estetyczne to jednak nie wszystko. Obecność roślin w mieszkaniu sprawia, że czujemy się lepiej i jesteśmy zdrowsi. Dlaczego tak się dzieje? Jakie zalety ma życie w...
Jak wykorzystać resztki z warzyw – kuchnia zero waste
W naszych kuchniach produkujemy mnóstwo odpadów, na szczęście wiele z nich możemy z powodzeniem przetworzyć. Zamiast wyrzucać resztki z warzyw do kosza, wykorzystajmy je do gotowania i innych zastosowań. Dzięki temu nie zmarnujemy żywności i zmniejszymy ilość...
Łazienka bez plastiku – 7 sposobów na ograniczenie odpadów
To zwykle w naszej kuchni i łazience generujemy najwięcej plastikowych odpadów. Dziś przyjrzymy się drugiemu z tych pomieszczeń. W łazienkach plastik jest obecny w postaci opakowań kosmetyków, jednorazowych maszynek do golenia, patyczków higienicznych i innych...
Prawidłowa segregacja śmieci – zrób to dobrze – przewodnik
Segregowanie odpadów pozwala oddzielić surowce od śmieci nienadających się do powtórnego przetworzenia. Aby zadbać o środowisko i ułatwić recykling, do osobnych kontenerów wyrzucamy metale, tworzywa sztuczne, papier, szkło oraz odpadki biodegradowalne. Inne śmieci...
Kosmetyki mineralne – jak ich używać (i nie zwariować)
Idealny makijaż, który pielęgnuje? To możliwe, jeśli sięgniemy po kosmetyki mineralne. Produkty do makijażu stworzone z bezpiecznych dla skóry składników podkreślają naturalne piękno i dbają o cerę. Jakie kosmetyki mineralne warto dodać do swojej kosmetyczki i jak...
Aluminium w dezodorantach – wszystko, co musisz wiedzieć
Glin, czyli aluminium, jest powszechnie stosowanym składnikiem kosmetyków neutralizujących zapach potu i blokujących pocenie. Wykorzystywanie soli tego pierwiastka w dezodorantach i antyperspirantach wzbudza obecnie wiele kontrowersji. Badania naukowe wykazały...
Ekologiczne sprzątanie – jak sprzątać i nie zwariować
Czy dbając o czystość i porządek w domu, można zatroszczyć się też o środowisko? Oczywiście, że tak! Standardową chemię zastąpią w końcu składniki, które znajdziemy w swoich kuchniach. W sklepach z naturalnymi kosmetykami nie brakuje też gotowych ekologicznych środków...
Cała prawda o szpinaku, czyli jakie są naprawdę właściwości szpinaku
Gdybyśmy mieli wskazać to warzywo, które do dziś budzi najwięcej kontrowersji, z pewnością właśnie szpinak zasługiwałby najbardziej na to miano. Do dziś można przecież usłyszeć, że jego jedzenie jest najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów żelaza, choć wiadomo już od jakiegoś czasu, że mit ten został obalony. Warto więc po raz kolejny zadać sobie pytanie o to, co powinniśmy wiedzieć o szpinaku. Czy może być on wartościowym uzupełnieniem naszego wiosennego jadłospisu?
Jakie zalety tak naprawdę posiada szpinak?
Jak już wspomniano, przeświadczenie o tym, że szpinak rozwiąże nasze problemy z niedoborem żelaza, możemy włożyć między bajki. Z całą pewnością nie oznacza to jednak, że powinniśmy stronić od tego warzywa. Szpinak to idealna propozycja dla wszystkich osób, które chcą wykorzystać wiosenną aurę do pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej. To cenne źródło nierozpuszczalnego błonnika, zwraca przy tym na siebie uwagę także jako skuteczny przeciwutleniacz.
Co ciekawe, mitem nie jest wcale przekonanie, że szpinak może pomóc w dbaniu o wzrok. Jest cennym źródłem luteiny, nie można więc zapominać o jego jedzeniu, gdy przez wiele godzin pracuje się przed monitorem komputera. Z tego samego powodu szpinak powinien być ważnym elementem w diecie seniorów.
Czy jedząc szpinak należy zachować ostrożność?
Choć szpinak to znakomity antyoksydant, który dodatkowo wzbogaca nasz organizm w wapń, sięgając po niego nie można zapominać o tym, że w pewnych okolicznościach może stanowić spore zagrożenie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że poza wapniem w jego skład wchodzą także szczawiany. Te, jedzone w małych ilościach, nie powinny stanowić dla nas zagrożenia. Gdy jednak szpinak dominuje w diecie, mogą mieć niekorzystny wpływ choćby na układ moczowy i pracę nerek. Szczawiany są też w stanie ograniczyć przyswajalność niektórych pierwiastków znajdujących się w tym warzywie, w tym również wspominanego już wielokrotnie żelaza.
Jak zneutralizować szkodliwy wpływ szczawianów na organizm? Nie jest to wcale zadanie tak trudne, jak wydaje się to wielu osobom. Kluczem do sukcesu jest dodawanie do szpinaku nabiału. Może być to zarówno mleko, jak i jogurt naturalny.
Jak serwować szpinak?
Szpinak to jedno z tych warzyw, z którymi może się zaprzyjaźnić nawet osoba nie przepadająca za przebywaniem w kuchni. Można dodawać go do sałatek i koktajli, sprawdza się jednak znakomicie również jako uzupełnienie popularnych dań z rybami oraz z makaronu. Przygotowując szpinak należy zatem pamiętać przede wszystkim o tym, aby podawać go w towarzystwie nabiału. Jeśli będziemy przestrzegać tej zasady, jest bardziej niż pewne, że efekt końcowy podejmowanych przez nas wysiłków spotka się z uznaniem.
Komu nie podawać szpinaku?
Nie ma takiej grupy osób, które kategorycznie nie mogą sięgać po szpinak. Warto jednak pamiętać, że wysoka zawartość szczawianów w jego składzie nakłada na nas pewne ograniczenia. O pewną ostrożność apeluje się przede wszystkim serwując posiłki bogate w szpinak dzieciom. Także osoby zmagające się z ostrym zapaleniem nerek, kamicą nerkową oraz z zapaleniem błony śluzowej żołądka powinny wcześniej porozmawiać ze swoim lekarzem i upewnić się, czy sięganie po szpinak to dobry pomysł.
0 komentarzy