Zdrowe zakupy to przemyślane zakupy. Od tego, jakie produkty wybierzemy, zależy, jaka będzie nasza dieta oraz jej wpływ na ciało i samopoczucie. Podczas zakupów warto zadbać również o ochronę środowiska, dlatego że zdrowie w dużej mierze zależy także od stanu naszego...
Gdzie oddać ubrania, których już nie używasz – poradnik
Co zrobić z niepotrzebnymi i niepasującymi ubraniami? Wyrzucanie za małych albo zniszczonych rzeczy jest niezgodne z ekologicznym podejściem. Zamiast po porządkach w szafie produkować tekstylne śmieci, lepiej oddać ubrania, na które nie ma już miejsca. Kto chętnie je...
Eko łazienka – kosmetyki naturalne, które odmienią Twoje życie
Kosmetyki naturalne wytwarza się z roślin i minerałów. Ich składy są proste i przyjazne skórze, dlatego też nie znajdziemy w nich drażniących detergentów ani sztucznych substancji. Delikatne formuły, urzekające zapachy, skuteczne działanie – to wszystko sprawia, że...
Kuchnia w stylu eko – bądź bardziej świadomy we własnym domu
Kuchnia to serce domu. Każdego dnia spędzamy w niej mnóstwo czasu. Gotujemy, parzymy poranną kawę, jemy posiłki. Co kilkanaście minut sprawdzamy, czy magicznym sposobem w lodówce pojawiło się coś smacznego. To właśnie do kuchni często przenosi się impreza. Przytulne...
16 sposobów na zmniejszenie ilości śmieci w Twoim domu
Według unijnych statystyk w Polsce ilość odpadów komunalnych w przeliczeniu na osobę należy do najniższych w Europie. Po co więc zawracać sobie głowę ograniczaniem produkcji śmieci? Chociażby dlatego, że optymistyczny wskaźnik jest spowodowany nieszczelnością systemu...
Jak żyć ekologicznie – 15 najprostszych sposobów na początek
Ekologia to nie wielkie hasła i czyny, takie jak ratowanie wielorybów wyrzuconych na brzeg. To nie przykuwanie się do drzew i krzyczenie w pierwszym rzędzie podczas strajków klimatycznych. Ekologia to przede wszystkim kwestia codziennych wyborów i prostych gestów,...

Cała prawda o szpinaku, czyli jakie są naprawdę właściwości szpinaku
Gdybyśmy mieli wskazać to warzywo, które do dziś budzi najwięcej kontrowersji, z pewnością właśnie szpinak zasługiwałby najbardziej na to miano. Do dziś można przecież usłyszeć, że jego jedzenie jest najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów żelaza, choć wiadomo już od jakiegoś czasu, że mit ten został obalony. Warto więc po raz kolejny zadać sobie pytanie o to, co powinniśmy wiedzieć o szpinaku. Czy może być on wartościowym uzupełnieniem naszego wiosennego jadłospisu?
Jakie zalety tak naprawdę posiada szpinak?
Jak już wspomniano, przeświadczenie o tym, że szpinak rozwiąże nasze problemy z niedoborem żelaza, możemy włożyć między bajki. Z całą pewnością nie oznacza to jednak, że powinniśmy stronić od tego warzywa. Szpinak to idealna propozycja dla wszystkich osób, które chcą wykorzystać wiosenną aurę do pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej. To cenne źródło nierozpuszczalnego błonnika, zwraca przy tym na siebie uwagę także jako skuteczny przeciwutleniacz.
Co ciekawe, mitem nie jest wcale przekonanie, że szpinak może pomóc w dbaniu o wzrok. Jest cennym źródłem luteiny, nie można więc zapominać o jego jedzeniu, gdy przez wiele godzin pracuje się przed monitorem komputera. Z tego samego powodu szpinak powinien być ważnym elementem w diecie seniorów.
Czy jedząc szpinak należy zachować ostrożność?
Choć szpinak to znakomity antyoksydant, który dodatkowo wzbogaca nasz organizm w wapń, sięgając po niego nie można zapominać o tym, że w pewnych okolicznościach może stanowić spore zagrożenie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że poza wapniem w jego skład wchodzą także szczawiany. Te, jedzone w małych ilościach, nie powinny stanowić dla nas zagrożenia. Gdy jednak szpinak dominuje w diecie, mogą mieć niekorzystny wpływ choćby na układ moczowy i pracę nerek. Szczawiany są też w stanie ograniczyć przyswajalność niektórych pierwiastków znajdujących się w tym warzywie, w tym również wspominanego już wielokrotnie żelaza.
Jak zneutralizować szkodliwy wpływ szczawianów na organizm? Nie jest to wcale zadanie tak trudne, jak wydaje się to wielu osobom. Kluczem do sukcesu jest dodawanie do szpinaku nabiału. Może być to zarówno mleko, jak i jogurt naturalny.
Jak serwować szpinak?
Szpinak to jedno z tych warzyw, z którymi może się zaprzyjaźnić nawet osoba nie przepadająca za przebywaniem w kuchni. Można dodawać go do sałatek i koktajli, sprawdza się jednak znakomicie również jako uzupełnienie popularnych dań z rybami oraz z makaronu. Przygotowując szpinak należy zatem pamiętać przede wszystkim o tym, aby podawać go w towarzystwie nabiału. Jeśli będziemy przestrzegać tej zasady, jest bardziej niż pewne, że efekt końcowy podejmowanych przez nas wysiłków spotka się z uznaniem.
Komu nie podawać szpinaku?
Nie ma takiej grupy osób, które kategorycznie nie mogą sięgać po szpinak. Warto jednak pamiętać, że wysoka zawartość szczawianów w jego składzie nakłada na nas pewne ograniczenia. O pewną ostrożność apeluje się przede wszystkim serwując posiłki bogate w szpinak dzieciom. Także osoby zmagające się z ostrym zapaleniem nerek, kamicą nerkową oraz z zapaleniem błony śluzowej żołądka powinny wcześniej porozmawiać ze swoim lekarzem i upewnić się, czy sięganie po szpinak to dobry pomysł.
0 komentarzy