Naturalne sposoby na poparzenia słoneczne

Naturalne sposoby na poparzenia słoneczne

Unikanie oparzeń słonecznych zawsze jest opisywane jako postawa znacznie bardziej rozsądna niż sama walka z nimi. Niestety, czasem nawet osoby bardzo ostrożne muszą się z nimi mierzyć. W sprzedaży nie brakuje preparatów, które mają wtedy przynieść ulgę. Wiele z nich...

Olejowanie twarzy – jak nie zrobić sobie krzywdy?

Olejowanie twarzy – jak nie zrobić sobie krzywdy?

Popularność olejowania twarzy systematycznie rośnie, nic więc dziwnego, że rośnie również liczba osób decydujących się na przeprowadzenie takiego zabiegu. W większości przypadków osoby te są zadowolone z efektu końcowego. Nie zawsze się tak jednak dzieje. Warto więc...

Jak pielęgnować łokcie?

Jak pielęgnować łokcie?

Problem chropowatej i szorstkiej skóry na łokciach dotyka wielu osób. W szczególny sposób daje się przy tym we znaki w okresie zimowym, gdy właściwa pielęgnacja jest utrudniona i bardziej czasochłonna. Łokcie niemal nigdy nie są nawilżone tak dobrze, jak inne części...

Retinol – dla kogo i jak stosować?

Retinol – dla kogo i jak stosować?

Duża popularność, jaką od lat cieszy się retinol, zwraca na niego uwagę nawet tych osób, które nie poświęcają większej uwagi kosmetykom pielęgnacyjnym. Wystarczy zresztą pobieżne zapoznanie się ze specyfiką tego organicznego związku chemicznego, aby przekonać się, że...

Masowanie twarzy płytką gua sha – na czym polega i dla kogo?

Masowanie twarzy płytką gua sha – na czym polega i dla kogo?

Choć płytka gua sha na pierwszy rzut oka jest po prostu niewielkim kawałkiem kamienia, już udało się jej zdetronizować rollery do masażu i zająć ich miejsce. Na czym polega zatem jej fenomen i jak wykonać prawidłowo masaż twarzy chcąc cieszyć się jego spektakularnymi...

szpinak właściwości

Cała prawda o szpinaku, czyli jakie są naprawdę właściwości szpinaku

utworzone przez | 15 czerwca 2022 | Zdrowa żywność | 0 komentarzy

Gdybyśmy mieli wskazać to warzywo, które do dziś budzi najwięcej kontrowersji, z pewnością właśnie szpinak zasługiwałby najbardziej na to miano. Do dziś można przecież usłyszeć, że jego jedzenie jest najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów żelaza, choć wiadomo już od jakiegoś czasu, że mit ten został obalony. Warto więc po raz kolejny zadać sobie pytanie o to, co powinniśmy wiedzieć o szpinaku. Czy może być on wartościowym uzupełnieniem naszego wiosennego jadłospisu?

Jakie zalety tak naprawdę posiada szpinak?

Jak już wspomniano, przeświadczenie o tym, że szpinak rozwiąże nasze problemy z niedoborem żelaza, możemy włożyć między bajki. Z całą pewnością nie oznacza to jednak, że powinniśmy stronić od tego warzywa. Szpinak to idealna propozycja dla wszystkich osób, które chcą wykorzystać wiosenną aurę do pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej. To cenne źródło nierozpuszczalnego błonnika, zwraca przy tym na siebie uwagę także jako skuteczny przeciwutleniacz.

Co ciekawe, mitem nie jest wcale przekonanie, że szpinak może pomóc w dbaniu o wzrok. Jest cennym źródłem luteiny, nie można więc zapominać o jego jedzeniu, gdy przez wiele godzin pracuje się przed monitorem komputera. Z tego samego powodu szpinak powinien być ważnym elementem w diecie seniorów.

Czy jedząc szpinak należy zachować ostrożność?

Choć szpinak to znakomity antyoksydant, który dodatkowo wzbogaca nasz organizm w wapń, sięgając po niego nie można zapominać o tym, że w pewnych okolicznościach może stanowić spore zagrożenie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że poza wapniem w jego skład wchodzą także szczawiany. Te, jedzone w małych ilościach, nie powinny stanowić dla nas zagrożenia. Gdy jednak szpinak dominuje w diecie, mogą mieć niekorzystny wpływ choćby na układ moczowy i pracę nerek. Szczawiany są też w stanie ograniczyć przyswajalność niektórych pierwiastków znajdujących się w tym warzywie, w tym również wspominanego już wielokrotnie żelaza.

Jak zneutralizować szkodliwy wpływ szczawianów na organizm? Nie jest to wcale zadanie tak trudne, jak wydaje się to wielu osobom. Kluczem do sukcesu jest dodawanie do szpinaku nabiału. Może być to zarówno mleko, jak i jogurt naturalny.

Jak serwować szpinak?

Szpinak to jedno z tych warzyw, z którymi może się zaprzyjaźnić nawet osoba nie przepadająca za przebywaniem w kuchni. Można dodawać go do sałatek i koktajli, sprawdza się jednak znakomicie również jako uzupełnienie popularnych dań z rybami oraz z makaronu. Przygotowując szpinak należy zatem pamiętać przede wszystkim o tym, aby podawać go w towarzystwie nabiału. Jeśli będziemy przestrzegać tej zasady, jest bardziej niż pewne, że efekt końcowy podejmowanych przez nas wysiłków spotka się z uznaniem.

Komu nie podawać szpinaku?

Nie ma takiej grupy osób, które kategorycznie nie mogą sięgać po szpinak. Warto jednak pamiętać, że wysoka zawartość szczawianów w jego składzie nakłada na nas pewne ograniczenia. O pewną ostrożność apeluje się przede wszystkim serwując posiłki bogate w szpinak dzieciom. Także osoby zmagające się z ostrym zapaleniem nerek, kamicą nerkową oraz z zapaleniem błony śluzowej żołądka powinny wcześniej porozmawiać ze swoim lekarzem i upewnić się, czy sięganie po szpinak to dobry pomysł.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *