Unikanie oparzeń słonecznych zawsze jest opisywane jako postawa znacznie bardziej rozsądna niż sama walka z nimi. Niestety, czasem nawet osoby bardzo ostrożne muszą się z nimi mierzyć. W sprzedaży nie brakuje preparatów, które mają wtedy przynieść ulgę. Wiele z nich...
Olejowanie twarzy – jak nie zrobić sobie krzywdy?
Popularność olejowania twarzy systematycznie rośnie, nic więc dziwnego, że rośnie również liczba osób decydujących się na przeprowadzenie takiego zabiegu. W większości przypadków osoby te są zadowolone z efektu końcowego. Nie zawsze się tak jednak dzieje. Warto więc...
Jak pielęgnować łokcie?
Problem chropowatej i szorstkiej skóry na łokciach dotyka wielu osób. W szczególny sposób daje się przy tym we znaki w okresie zimowym, gdy właściwa pielęgnacja jest utrudniona i bardziej czasochłonna. Łokcie niemal nigdy nie są nawilżone tak dobrze, jak inne części...
Olej makowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie
Rosnące zainteresowanie naturalnymi olejami roślinnymi sprawiło, że w centrum naszego zainteresowania znalazł się również olej makowy. Warto przyjrzeć się mu bliżej i samemu przekonać się o tym, czy rzeczywiście jest jednym z tych rozwiązań, których nie powinno...
Retinol – dla kogo i jak stosować?
Duża popularność, jaką od lat cieszy się retinol, zwraca na niego uwagę nawet tych osób, które nie poświęcają większej uwagi kosmetykom pielęgnacyjnym. Wystarczy zresztą pobieżne zapoznanie się ze specyfiką tego organicznego związku chemicznego, aby przekonać się, że...
Henna do włosów i naturalne farby ziołowe. Czy warto i jak to zrobić?
Czy farbowanie włosów jest bezpieczne? Jeszcze kilka lat temu musieliśmy liczyć się z tym, że mamy do czynienia z zabiegiem pociągającym za sobą szereg możliwych komplikacji. Dziś jednak coraz lepiej zdajemy sobie sprawę z tego, że nie musi tak być. Wystarczy, że...
Masowanie twarzy płytką gua sha – na czym polega i dla kogo?
Choć płytka gua sha na pierwszy rzut oka jest po prostu niewielkim kawałkiem kamienia, już udało się jej zdetronizować rollery do masażu i zająć ich miejsce. Na czym polega zatem jej fenomen i jak wykonać prawidłowo masaż twarzy chcąc cieszyć się jego spektakularnymi...
Szczotkowanie ciała na sucho – czy warto, jak to wykonać poprawnie?
Osoby zastanawiające się nad tym, jak jeszcze efektywniej dbać o swoje ciało, coraz częściej słyszą o jego szczotkowaniu na sucho. Czas więc dowiedzieć się, na czym polega taki zabieg, czym się charakteryzuje i jak poprawnie go wykonać. Szczotkowanie ciała – tradycja...
Nawilżanie skóry – jak robić to prawidłowo
Nawilżanie jest ważnym etapem w pielęgnacji skóry. Aby cieszyć się młodym, zdrowym i pięknym wyglądem, nie można go pomijać w przypadku żadnej partii ciała. Innego sposobu nawilżania wymaga jednak cienka skóra wokół oczu, a innego gruba skóra na piętach. Jakie...
Witamina C do pielęgnacji twarzy – wszystko, co musisz wiedzieć
Witamina C, znana też jako kwas askorbinowy, jest świetnym antyoksydantem i pomaga w walce z wieloma problemami skórnymi – od przebarwień po trądzik. We właściwym stężeniu działa na cerę łagodząco i chroni ją przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Jak...
Cała prawda o szpinaku, czyli jakie są naprawdę właściwości szpinaku
Gdybyśmy mieli wskazać to warzywo, które do dziś budzi najwięcej kontrowersji, z pewnością właśnie szpinak zasługiwałby najbardziej na to miano. Do dziś można przecież usłyszeć, że jego jedzenie jest najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów żelaza, choć wiadomo już od jakiegoś czasu, że mit ten został obalony. Warto więc po raz kolejny zadać sobie pytanie o to, co powinniśmy wiedzieć o szpinaku. Czy może być on wartościowym uzupełnieniem naszego wiosennego jadłospisu?
Jakie zalety tak naprawdę posiada szpinak?
Jak już wspomniano, przeświadczenie o tym, że szpinak rozwiąże nasze problemy z niedoborem żelaza, możemy włożyć między bajki. Z całą pewnością nie oznacza to jednak, że powinniśmy stronić od tego warzywa. Szpinak to idealna propozycja dla wszystkich osób, które chcą wykorzystać wiosenną aurę do pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej. To cenne źródło nierozpuszczalnego błonnika, zwraca przy tym na siebie uwagę także jako skuteczny przeciwutleniacz.
Co ciekawe, mitem nie jest wcale przekonanie, że szpinak może pomóc w dbaniu o wzrok. Jest cennym źródłem luteiny, nie można więc zapominać o jego jedzeniu, gdy przez wiele godzin pracuje się przed monitorem komputera. Z tego samego powodu szpinak powinien być ważnym elementem w diecie seniorów.
Czy jedząc szpinak należy zachować ostrożność?
Choć szpinak to znakomity antyoksydant, który dodatkowo wzbogaca nasz organizm w wapń, sięgając po niego nie można zapominać o tym, że w pewnych okolicznościach może stanowić spore zagrożenie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że poza wapniem w jego skład wchodzą także szczawiany. Te, jedzone w małych ilościach, nie powinny stanowić dla nas zagrożenia. Gdy jednak szpinak dominuje w diecie, mogą mieć niekorzystny wpływ choćby na układ moczowy i pracę nerek. Szczawiany są też w stanie ograniczyć przyswajalność niektórych pierwiastków znajdujących się w tym warzywie, w tym również wspominanego już wielokrotnie żelaza.
Jak zneutralizować szkodliwy wpływ szczawianów na organizm? Nie jest to wcale zadanie tak trudne, jak wydaje się to wielu osobom. Kluczem do sukcesu jest dodawanie do szpinaku nabiału. Może być to zarówno mleko, jak i jogurt naturalny.
Jak serwować szpinak?
Szpinak to jedno z tych warzyw, z którymi może się zaprzyjaźnić nawet osoba nie przepadająca za przebywaniem w kuchni. Można dodawać go do sałatek i koktajli, sprawdza się jednak znakomicie również jako uzupełnienie popularnych dań z rybami oraz z makaronu. Przygotowując szpinak należy zatem pamiętać przede wszystkim o tym, aby podawać go w towarzystwie nabiału. Jeśli będziemy przestrzegać tej zasady, jest bardziej niż pewne, że efekt końcowy podejmowanych przez nas wysiłków spotka się z uznaniem.
Komu nie podawać szpinaku?
Nie ma takiej grupy osób, które kategorycznie nie mogą sięgać po szpinak. Warto jednak pamiętać, że wysoka zawartość szczawianów w jego składzie nakłada na nas pewne ograniczenia. O pewną ostrożność apeluje się przede wszystkim serwując posiłki bogate w szpinak dzieciom. Także osoby zmagające się z ostrym zapaleniem nerek, kamicą nerkową oraz z zapaleniem błony śluzowej żołądka powinny wcześniej porozmawiać ze swoim lekarzem i upewnić się, czy sięganie po szpinak to dobry pomysł.
0 komentarzy