Pielęgnacja delikatnej skóry pod oczami wymaga szczególnej uwagi. Łatwo ją przesuszyć i podrażnić, a te problemy mogą przerodzić się w zmarszczki, cienie czy opuchliznę. Z myślą o wrażliwej i cienkiej skórze powstał Cosnature krem pod oczy, czyli naturalny kosmetyk,...
Jak stosować olej musztardowy?
Wiele produktów, które dziś stosuje się w pielęgnacji, oryginalnie pochodzi ze składników znanych nam choćby z kuchni. Część z nich wymaga odpowiedniego stosowania, aby nie tylko rezultaty były jak najlepsze, ale również po to, by nie powstawały żadne przykre skutki...
Hydrolat z czystka – kompleksowe wsparcie dla skóry
O skórę trzeba dbać, ponieważ jest ona narażona na szkodliwe działanie wielu czynników zewnętrznych. Warto więc regularnie stosować odpowiednio dobrane kosmetyki, które pozwolą zatrzymać proces starzenia i zapewnią ładny wygląd. Ciekawym pomysłem na codzienne dbanie o...
Lanolina w kosmetykach
Podobnie jak gliceryna czy retinol, lanolina jest jednym z tych składników, które często pojawiają się na etykietach moich ulubionych produktów kosmetycznych. Choć może nie jest tak szeroko rozpoznawalna, lanolina ma wiele cennych właściwości, które zasługują na...
Less Waste w szafie
Bycie "less waste" to dla mnie o wiele więcej niż tylko modne słowo - to moja droga do zrównoważonego życia, pełna odpowiedzialnych decyzji na co dzień. Działam na zasadzie "mniej znaczy więcej" i zawsze wybieram jakość zamiast ilości, zwracając szczególną uwagę na...
Wolniejsze życie: Jak kierować się filozofią Slow Life
"Slow life" nie jest dla mnie tylko modnym terminem - to sposób życia, który praktykuję codziennie. To powrót do podstaw, odejście od ciągłego pośpiechu i skupienie na tym, co naprawdę ważne. Filozofia slow life pomaga mi żyć w zgodzie z własnymi wartościami, a także...
Zioła w Twoim domu
Uprawa ziół w domu to dla mnie prawdziwa przyjemność. To nie tylko sposobność do posiadania świeżych, aromatycznych dodatków do potraw o każdej porze roku, ale też okazja do relaksu i obcowania z naturą bez opuszczania domu. Poniżej podzielę się z Wami moimi...
Skwalan w kosmetykach
Kiedy wybieram produkty do pielęgnacji skóry, zawsze zwracam uwagę na składniki. Jeden z nich, który zasługuje na szczególną uwagę, to skwalan. Skąd pochodzi, jakie ma właściwości, jak go stosować i dla kogo jest przeznaczony - to wszystko znajdziecie w tym artykule....
Polskie warzywa i owoce sezonowe
Konsumpcja owoców i warzyw zgodnie z sezonem to dla mnie prawdziwa przyjemność. Umożliwia mi to nie tylko korzystanie z pełni smaku i wartości odżywczych tych produktów, ale też wspieranie lokalnej gospodarki i ochronę środowiska przez ograniczenie transportu. Poniżej...
Porowatość włosów: Co to jest i jak dobierać do niej kosmetyki
Zrozumienie porowatości włosów to klucz do utrzymania ich zdrowych i pięknych. Wielokrotnie spotkałam się z tym pojęciem, a dziś chciałabym podzielić się z Wami moją wiedzą na ten temat, pomóc zrozumieć, co oznacza porowatość włosów, jak ją określić i jak dobierać do...
Jak nie marnować jedzenia – kuchnia zero waste – proste sposoby
Każdemu z nas na pewno zdarzyło się wyrzucić coś przeterminowanego, na przykład jogurt, o którym zapomnieliśmy, dlatego że zasłaniały go inne produkty wypełniające lodówkę. Do naszych koszy na śmieci nie raz trafiały resztki, gdy brakowało nam pomysłu na ich wykorzystanie. Podobny los spotykał żywność kupioną pod wpływem impulsu, wyrzucaną, kiedy uznaliśmy, że nam nie smakuje.
Wszystkim zdarza się marnować jedzenie, co szkodzi nie tylko naszym portfelom, ale i środowisku. Czy istnieje rozwiązanie tego problemu? Tak i to nie jedno! Poniżej omawiam sprawdzone sposoby na to, jak wyrzucać mniej żywności. Zmiana kilku nawyków wystarczy, by nie marnować jedzenia w swojej kuchni i nie produkować w ten sposób odpadów.
Róbmy listy zakupów i planujmy jadłospis
Przed zakupami lub podczas sprzątania przeglądajmy zawartość lodówki, zamrażarki i kuchennych szafek. Regularnie sprawdzajmy, jakie produkty trzeba jak najszybciej zużyć i jakich nam brakuje. Róbmy przegląd zapasów i planujmy posiłki na kilka dni naprzód. Na tej podstawie twórzmy listy potrzebnych produktów i zawsze zabierajmy je ze sobą na zakupy. W ten sposób kupimy tylko to, co niezbędne i na pewno wykorzystamy całą żywność w określonym czasie. Zapanujemy nad wydatkami, swoją dietą i nic się nie zmarnuje.
Kupujmy tylko tyle, ile damy radę zjeść
Do zakupów spożywczych podchodźmy strategicznie. W produkty suche, o dłuższych datach ważności, zaopatrujmy się raz na jakiś czas i bierzmy ich więcej, a żywność świeżą kupujmy często (według potrzeb) i w małych ilościach. To dobre rozwiązanie dla naszych finansów, środowiska i zdrowia. Zdążymy zjeść świeże produkty pełne cennych wartości odżywczych, zanim pojawi się na nich pleśń i trzeba będzie je wyrzucić. Z kolei robienie większych zakupów produktów sypkich/suchych, np. raz na miesiąc, to spore udogodnienie – nie trzeba po każdej wizycie w sklepie nosić ciężkich toreb i dokładnie wiemy, jakimi zapasami dysponujemy w kuchni.
Kupujmy umiejętnie i według planu. Poszczególne produkty powinny być różnorodne, a zarazem do siebie pasować, łącząc się w posiłki. Oczywiście, czasem możemy pozwolić sobie na drobne zachcianki, ale pamiętajmy o zjedzeniu takiej żywności. Ponadto dobrym sposobem na to, by nie marnować jedzenia, jest kupowanie na wagę. Odmierzamy wtedy dokładnie taką ilość żywności, jaką planujemy zjeść. Jeśli podczas ważenia wsypujemy ją do własnych woreczków, słoików czy innych opakowań, ograniczamy też ilość opakowaniowych śmieci. Warto też kupować lokalne produkty – świeższe, mniej podatne na zepsucie, które nie muszą przebywać dalekiej drogi, zanim trafią na nasz stół.
Dzielmy się jedzeniem
Dzielenie i wymienianie się produktami spożywczymi to kolejny świetny sposób na to, jak nie marnować jedzenia. Możemy gotować razem z innymi albo na zmianę z kimś innym – rodziną, znajomymi, sąsiadami. Dzielmy się tym, co przyrządzamy – jeśli ugotowaliśmy większą ilość jakiejś potrawy i nie potrzebujemy jej tak dużo, zaproponujmy komuś nadprogramowe porcje. Oddawajmy zbędne produkty, których sami nie jesteśmy w stanie zjeść albo wymieniajmy się na inne. Zaangażujmy w to rodzinę, znajomych albo poszukajmy zainteresowanych w grupach foodsharingowych na Facebooku.
Gotujmy z resztek
Nie wyrzucajmy resztek z warzyw i przygotowywanych dań. Obierki z ziemniaków mogą zamienić się w pyszne chipsy, a te z marchewki i pietruszki – bazę do bulionu. Nawet niepozorne i „nieatrakcyjne” pozostałości po gotowaniu da się wykorzystać. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na dania z resztek. Zaglądajmy na kulinarne blogi zero i less waste, a zawsze będziemy wiedzieć, jak zużyć kupione produkty do końca i marnować jak najmniej jedzenia.
Zróbmy porządek w lodówce i korzystajmy z zamrażarki
Poustawiajmy produkty z krótką datą ważności z przodu lodówkowych półek. W ten sposób będziemy pamiętać o ich zjedzeniu i wyrzucimy mniej przeterminowanej żywności. Ponadto warto wiedzieć, że większość produktów nadaje się do spożycia jeszcze do 4 dni po terminie ważności, o ile nie zmienił się ich zapach i konsystencja. W przedłużaniu trwałości jedzenia pomoże nam z kolei zamrażarka. Możemy mrozić w niej resztki warzyw, owoców i przygotowanych potraw, żeby później je wykorzystać.
Kuchnia jest bez wątpienia największym źródłem śmieci w naszych domach. Produkujemy w niej odpady w postaci plastikowych opakowań i zmarnowanego jedzenia. Jednak stosując wyżej omówione rozwiązania w praktyce, możemy wyrzucać znacznie mniej żywności, a co za tym idzie – również mniej opakowań. Dzięki prostym sposobom na niemarnowanie jedzenia ograniczymy ilość kuchennych śmieci i obniżymy swoje wydatki na zakupy spożywcze. Na ekologicznych zmianach skorzystają więc natura i nasze finanse.
0 komentarzy