Oleje roślinne przenikają w głąb włosa. Odżywiają i wzmacniają go od środka. Nie utrudniają przy tym kosmykom oddychania, dlatego są znacznie lepszym wyborem niż kosmetyki z silikonami. Tylko jak stosować olejek, by nie zepsuć włosów i cieszyć się pięknymi, mocnymi...
Lawenda – sadzenie, uprawa i pielęgnacja – poradnik
Właściwości lawendy i olejku lawendowego znalazły wiele zastosowań w kosmetyce i lecznictwie. Substancje zawarte w roślinie hamują działanie wolnych rodników i detoksykują, sprawiając, że skóra staje się bardziej rozświetlona. Lawenda pomaga pozbyć się łupieżu i...
Sok z kiszonych buraków – wykorzystaj go w swojej diecie
Właściwości soku z kiszonych buraków znane i cenione są nie od dziś. Prozdrowotna mikstura często stała na półkach w spiżarniach i kuchniach naszych babć. Stosowano ją profilaktycznie i wspomagając leczenie infekcji takich jak przeziębienie czy zapalenie gardła....
Sok z kiszonej kapusty – jak go wykorzystać w kuchni i w życiu
Sok z kiszonej kapusty często traktowany jest jako kłopotliwy odpadek i trafia prosto do zlewu. Tymczasem warto go zachować, dlatego że ma nieprzeciętne właściwości zdrowotne. Zamiast wylewać sok z kapusty, możemy wykorzystać go do gotowania i domowych kuracji. Poznaj...
Minimalizm w szafie – ubrania, w które warto zainwestować
Umiar idzie w parze z ideą less waste. Aby żyć ekologicznie, trzeba ograniczyć liczbę ubrań w swojej garderobie. W ten sposób chroni się środowisko i oszczędza miejsce w szafie, dzięki czemu można mieszkać w niezagraconym otoczeniu. W szafie minimalistki wystarczy...
Zdrowe zakupy spożywcze – zrób to z głową i bez stresu
Zdrowe zakupy to przemyślane zakupy. Od tego, jakie produkty wybierzemy, zależy, jaka będzie nasza dieta oraz jej wpływ na ciało i samopoczucie. Podczas zakupów warto zadbać również o ochronę środowiska, dlatego że zdrowie w dużej mierze zależy także od stanu naszego...
Gdzie oddać ubrania, których już nie używasz – poradnik
Co zrobić z niepotrzebnymi i niepasującymi ubraniami? Wyrzucanie za małych albo zniszczonych rzeczy jest niezgodne z ekologicznym podejściem. Zamiast po porządkach w szafie produkować tekstylne śmieci, lepiej oddać ubrania, na które nie ma już miejsca. Kto chętnie je...
Eko łazienka – kosmetyki naturalne, które odmienią Twoje życie
Kosmetyki naturalne wytwarza się z roślin i minerałów. Ich składy są proste i przyjazne skórze, dlatego też nie znajdziemy w nich drażniących detergentów ani sztucznych substancji. Delikatne formuły, urzekające zapachy, skuteczne działanie – to wszystko sprawia, że...
Kuchnia w stylu eko – bądź bardziej świadomy we własnym domu
Kuchnia to serce domu. Każdego dnia spędzamy w niej mnóstwo czasu. Gotujemy, parzymy poranną kawę, jemy posiłki. Co kilkanaście minut sprawdzamy, czy magicznym sposobem w lodówce pojawiło się coś smacznego. To właśnie do kuchni często przenosi się impreza. Przytulne...
16 sposobów na zmniejszenie ilości śmieci w Twoim domu
Według unijnych statystyk w Polsce ilość odpadów komunalnych w przeliczeniu na osobę należy do najniższych w Europie. Po co więc zawracać sobie głowę ograniczaniem produkcji śmieci? Chociażby dlatego, że optymistyczny wskaźnik jest spowodowany nieszczelnością systemu...
Jak nie marnować jedzenia – kuchnia zero waste – proste sposoby
Każdemu z nas na pewno zdarzyło się wyrzucić coś przeterminowanego, na przykład jogurt, o którym zapomnieliśmy, dlatego że zasłaniały go inne produkty wypełniające lodówkę. Do naszych koszy na śmieci nie raz trafiały resztki, gdy brakowało nam pomysłu na ich wykorzystanie. Podobny los spotykał żywność kupioną pod wpływem impulsu, wyrzucaną, kiedy uznaliśmy, że nam nie smakuje.
Wszystkim zdarza się marnować jedzenie, co szkodzi nie tylko naszym portfelom, ale i środowisku. Czy istnieje rozwiązanie tego problemu? Tak i to nie jedno! Poniżej omawiam sprawdzone sposoby na to, jak wyrzucać mniej żywności. Zmiana kilku nawyków wystarczy, by nie marnować jedzenia w swojej kuchni i nie produkować w ten sposób odpadów.
Róbmy listy zakupów i planujmy jadłospis
Przed zakupami lub podczas sprzątania przeglądajmy zawartość lodówki, zamrażarki i kuchennych szafek. Regularnie sprawdzajmy, jakie produkty trzeba jak najszybciej zużyć i jakich nam brakuje. Róbmy przegląd zapasów i planujmy posiłki na kilka dni naprzód. Na tej podstawie twórzmy listy potrzebnych produktów i zawsze zabierajmy je ze sobą na zakupy. W ten sposób kupimy tylko to, co niezbędne i na pewno wykorzystamy całą żywność w określonym czasie. Zapanujemy nad wydatkami, swoją dietą i nic się nie zmarnuje.
Kupujmy tylko tyle, ile damy radę zjeść
Do zakupów spożywczych podchodźmy strategicznie. W produkty suche, o dłuższych datach ważności, zaopatrujmy się raz na jakiś czas i bierzmy ich więcej, a żywność świeżą kupujmy często (według potrzeb) i w małych ilościach. To dobre rozwiązanie dla naszych finansów, środowiska i zdrowia. Zdążymy zjeść świeże produkty pełne cennych wartości odżywczych, zanim pojawi się na nich pleśń i trzeba będzie je wyrzucić. Z kolei robienie większych zakupów produktów sypkich/suchych, np. raz na miesiąc, to spore udogodnienie – nie trzeba po każdej wizycie w sklepie nosić ciężkich toreb i dokładnie wiemy, jakimi zapasami dysponujemy w kuchni.
Kupujmy umiejętnie i według planu. Poszczególne produkty powinny być różnorodne, a zarazem do siebie pasować, łącząc się w posiłki. Oczywiście, czasem możemy pozwolić sobie na drobne zachcianki, ale pamiętajmy o zjedzeniu takiej żywności. Ponadto dobrym sposobem na to, by nie marnować jedzenia, jest kupowanie na wagę. Odmierzamy wtedy dokładnie taką ilość żywności, jaką planujemy zjeść. Jeśli podczas ważenia wsypujemy ją do własnych woreczków, słoików czy innych opakowań, ograniczamy też ilość opakowaniowych śmieci. Warto też kupować lokalne produkty – świeższe, mniej podatne na zepsucie, które nie muszą przebywać dalekiej drogi, zanim trafią na nasz stół.
Dzielmy się jedzeniem
Dzielenie i wymienianie się produktami spożywczymi to kolejny świetny sposób na to, jak nie marnować jedzenia. Możemy gotować razem z innymi albo na zmianę z kimś innym – rodziną, znajomymi, sąsiadami. Dzielmy się tym, co przyrządzamy – jeśli ugotowaliśmy większą ilość jakiejś potrawy i nie potrzebujemy jej tak dużo, zaproponujmy komuś nadprogramowe porcje. Oddawajmy zbędne produkty, których sami nie jesteśmy w stanie zjeść albo wymieniajmy się na inne. Zaangażujmy w to rodzinę, znajomych albo poszukajmy zainteresowanych w grupach foodsharingowych na Facebooku.
Gotujmy z resztek
Nie wyrzucajmy resztek z warzyw i przygotowywanych dań. Obierki z ziemniaków mogą zamienić się w pyszne chipsy, a te z marchewki i pietruszki – bazę do bulionu. Nawet niepozorne i „nieatrakcyjne” pozostałości po gotowaniu da się wykorzystać. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na dania z resztek. Zaglądajmy na kulinarne blogi zero i less waste, a zawsze będziemy wiedzieć, jak zużyć kupione produkty do końca i marnować jak najmniej jedzenia.
Zróbmy porządek w lodówce i korzystajmy z zamrażarki
Poustawiajmy produkty z krótką datą ważności z przodu lodówkowych półek. W ten sposób będziemy pamiętać o ich zjedzeniu i wyrzucimy mniej przeterminowanej żywności. Ponadto warto wiedzieć, że większość produktów nadaje się do spożycia jeszcze do 4 dni po terminie ważności, o ile nie zmienił się ich zapach i konsystencja. W przedłużaniu trwałości jedzenia pomoże nam z kolei zamrażarka. Możemy mrozić w niej resztki warzyw, owoców i przygotowanych potraw, żeby później je wykorzystać.
Kuchnia jest bez wątpienia największym źródłem śmieci w naszych domach. Produkujemy w niej odpady w postaci plastikowych opakowań i zmarnowanego jedzenia. Jednak stosując wyżej omówione rozwiązania w praktyce, możemy wyrzucać znacznie mniej żywności, a co za tym idzie – również mniej opakowań. Dzięki prostym sposobom na niemarnowanie jedzenia ograniczymy ilość kuchennych śmieci i obniżymy swoje wydatki na zakupy spożywcze. Na ekologicznych zmianach skorzystają więc natura i nasze finanse.
0 komentarzy