Pielęgnacja delikatnej skóry pod oczami wymaga szczególnej uwagi. Łatwo ją przesuszyć i podrażnić, a te problemy mogą przerodzić się w zmarszczki, cienie czy opuchliznę. Z myślą o wrażliwej i cienkiej skórze powstał Cosnature krem pod oczy, czyli naturalny kosmetyk,...
Jak stosować olej musztardowy?
Wiele produktów, które dziś stosuje się w pielęgnacji, oryginalnie pochodzi ze składników znanych nam choćby z kuchni. Część z nich wymaga odpowiedniego stosowania, aby nie tylko rezultaty były jak najlepsze, ale również po to, by nie powstawały żadne przykre skutki...
Hydrolat z czystka – kompleksowe wsparcie dla skóry
O skórę trzeba dbać, ponieważ jest ona narażona na szkodliwe działanie wielu czynników zewnętrznych. Warto więc regularnie stosować odpowiednio dobrane kosmetyki, które pozwolą zatrzymać proces starzenia i zapewnią ładny wygląd. Ciekawym pomysłem na codzienne dbanie o...
Lanolina w kosmetykach
Podobnie jak gliceryna czy retinol, lanolina jest jednym z tych składników, które często pojawiają się na etykietach moich ulubionych produktów kosmetycznych. Choć może nie jest tak szeroko rozpoznawalna, lanolina ma wiele cennych właściwości, które zasługują na...
Less Waste w szafie
Bycie "less waste" to dla mnie o wiele więcej niż tylko modne słowo - to moja droga do zrównoważonego życia, pełna odpowiedzialnych decyzji na co dzień. Działam na zasadzie "mniej znaczy więcej" i zawsze wybieram jakość zamiast ilości, zwracając szczególną uwagę na...
Wolniejsze życie: Jak kierować się filozofią Slow Life
"Slow life" nie jest dla mnie tylko modnym terminem - to sposób życia, który praktykuję codziennie. To powrót do podstaw, odejście od ciągłego pośpiechu i skupienie na tym, co naprawdę ważne. Filozofia slow life pomaga mi żyć w zgodzie z własnymi wartościami, a także...
Zioła w Twoim domu
Uprawa ziół w domu to dla mnie prawdziwa przyjemność. To nie tylko sposobność do posiadania świeżych, aromatycznych dodatków do potraw o każdej porze roku, ale też okazja do relaksu i obcowania z naturą bez opuszczania domu. Poniżej podzielę się z Wami moimi...
Skwalan w kosmetykach
Kiedy wybieram produkty do pielęgnacji skóry, zawsze zwracam uwagę na składniki. Jeden z nich, który zasługuje na szczególną uwagę, to skwalan. Skąd pochodzi, jakie ma właściwości, jak go stosować i dla kogo jest przeznaczony - to wszystko znajdziecie w tym artykule....
Polskie warzywa i owoce sezonowe
Konsumpcja owoców i warzyw zgodnie z sezonem to dla mnie prawdziwa przyjemność. Umożliwia mi to nie tylko korzystanie z pełni smaku i wartości odżywczych tych produktów, ale też wspieranie lokalnej gospodarki i ochronę środowiska przez ograniczenie transportu. Poniżej...
Porowatość włosów: Co to jest i jak dobierać do niej kosmetyki
Zrozumienie porowatości włosów to klucz do utrzymania ich zdrowych i pięknych. Wielokrotnie spotkałam się z tym pojęciem, a dziś chciałabym podzielić się z Wami moją wiedzą na ten temat, pomóc zrozumieć, co oznacza porowatość włosów, jak ją określić i jak dobierać do...

Jak wykorzystać resztki z warzyw – kuchnia zero waste
W naszych kuchniach produkujemy mnóstwo odpadów, na szczęście wiele z nich możemy z powodzeniem przetworzyć. Zamiast wyrzucać resztki z warzyw do kosza, wykorzystajmy je do gotowania i innych zastosowań. Dzięki temu nie zmarnujemy żywności i zmniejszymy ilość kuchennych śmieci. Poznajcie moje sposoby na wykorzystanie warzywnych odpadków.
Gotowanie z obierkami
Obierki marchewki, selera i pietruszki są świetną bazą dla warzywnego wywaru. Możemy ugotować z niego zupę albo sos. Aby nazbierało się więcej resztek, warto stworzyć w zamrażarce specjalne miejsce, gdzie będą przechowywane. Wrzucajmy tam obierki z warzyw i inne ich niewykorzystane części. W ten sposób przedłużymy świeżość odpadków i uzyskamy bardziej esencjonalne wywary.
A co z obierkami ziemniaków? Trzeba wykorzystać je jak najszybciej, by nie czerniały. Możemy przygotować z nich chrupiące chipsy. Polewamy obierki ziemniaków oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i pieczemy. Powstaje pyszna przekąska w stylu zero waste.
Obierki z pomidorów można z kolei rozłożyć na papierze do pieczenia i wysuszyć w piekarniku. Później umieszcza się je w misce lub moździerzu i rozciera z odrobiną oliwy. Taki proszek staje się pomidorową przyprawą idealną do zup, sosów, ryżu, placków ziemniaczanych albo ciasta na wytrawne naleśniki. Łupiny cebuli nadają się do farbowania warzyw na Wielkanoc albo do przygotowania wywaru o właściwościach zdrowotnych.
Odzyskiwanie pestek i liści
Zazwyczaj wykorzystujemy miąższ dyni, a pestki trafiają do kosza na śmieci. Pora zmienić ten nawyk. Pestki z dyni są bogatym źródłem witamin, cennych pierwiastków i kwasów tłuszczowych, dlatego warto je odzyskać. Wyjęte z miąższu nasiona płuczemy na sitku pod zimną wodą i osuszamy. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i suszymy w piekarniku (100 stopni, 30 minut). Od czasu do czasu otwieramy drzwiczki piekarnika, uwalniając wilgoć. Po ostygnięciu pestek zamykamy je w słoiku i zyskujemy zdrowy składnik do gotowania.
Liście pietruszki i marchewki przydadzą się z kolei do przygotowania zielonego pesto. Blendujemy je wówczas z czosnkiem, oliwą i przyprawami. To rewelacyjny dodatek do kanapek, makaronów i mięs.
Jak wykorzystać warzywne resztki z obiadu?
Nie wyrzucajmy warzyw z rosołu. Można przygotować z nich pastę, sałatkę jarzynową albo kotleciki. Nie wylewajmy też wody po gotowaniu ciecierzycy. Zamiast tego wykorzystajmy ją do gotowania zupy, sosu lub do innych przepisów.
Z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu, przygotujemy kluski, krokiety i zapiekanki. Resztki warzywnych sosów można dodać do zup albo innych potraw.
Niewykorzystane warzywa w lodówce – co z nimi zrobić?
Zupa, leczo albo inny gulasz warzywny to najlepszy sposób na pozbycie się warzyw zalegających w lodowce czy zamrażarce. Nie warto wyrzucać niewykorzystanych składników, które wydają się już niepotrzebne. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów. Skorzystajmy z nich – może odkryjemy nowe dania, które bardzo polubimy.
Kompostowanie
Skórki i inne części warzyw, których nie da się inaczej przetworzyć, wrzućmy do przydomowego kompostownika. To bardzo tania i błyskawiczna metoda na otrzymanie własnego naturalnego nawozu dla roślin. Przy okazji ograniczamy ilość produkowanych odpadów.
Uprawa warzyw z resztek
Kuchenne odpadki mogą zyskać drugie życie również w bardziej dosłowny sposób. Uprawa warzyw z resztek to kolejny wymiar domowego recyklingu. Jest bardzo prosta. Wystarczy pojemnik z niewielką ilością wody albo doniczka z ziemią. Umieszczamy w nich resztki warzyw, które w takich warunkach mogą odrosnąć. Pojemniki lub doniczki ustawiamy na parapecie i dbamy o ich regularne podlewanie.
Domowa uprawa warzyw z resztek nie przysparza problemów i nie wymaga dużo pracy. Odrastające rośliny są pyszne, pełne składników odżywczych, witamin i minerałów. Prowadząc domową uprawę, zyskujemy stały dostęp do świeżych warzyw i wydajemy mniej pieniędzy na zakupy. Dzięki temu zawsze mamy pod ręką szczypiorek albo natkę pietruszki. Z resztek odrosną też cebula, czosnek, por, dymka, rzodkiewki, buraki, marchewki, pietruszka, seler, rzepa, seler naciowy, fenkuł, sałata rzymska, a nawet ziemniaki.
Obierki, skórki, pestki i liście nie muszą trafiać do kosza. Możemy ponownie wykorzystać je w kuchni – do gotowania i nie tylko. Jeśli nie lubicie marnowania jedzenia ani pieniędzy i chcecie żyć w zgodzie z ideą zero waste, pamiętajcie o powyższych sposobach na zużycie warzywnych resztek. Kuchenny recykling jest bardzo prosty, w dodatku daje same korzyści.
Tworząc artykuł, inspirowałam się blogiem https://ecoproduct.pl.
Zachęcam do sprawdzenia tych porad „zero waste”. Nie dość, że nic się nie marnuje, to można zrobić naprawdę ciekawe potrawy. Bardzo dobry artykuł.
Już moja mama uczyła mnie żeby do gotowania używać obierki. Nic się nie marnuje i można zrobić z nich coś dobrego