Unikanie oparzeń słonecznych zawsze jest opisywane jako postawa znacznie bardziej rozsądna niż sama walka z nimi. Niestety, czasem nawet osoby bardzo ostrożne muszą się z nimi mierzyć. W sprzedaży nie brakuje preparatów, które mają wtedy przynieść ulgę. Wiele z nich...
Olejowanie twarzy – jak nie zrobić sobie krzywdy?
Popularność olejowania twarzy systematycznie rośnie, nic więc dziwnego, że rośnie również liczba osób decydujących się na przeprowadzenie takiego zabiegu. W większości przypadków osoby te są zadowolone z efektu końcowego. Nie zawsze się tak jednak dzieje. Warto więc...
Cała prawda o szpinaku, czyli jakie są naprawdę właściwości szpinaku
Gdybyśmy mieli wskazać to warzywo, które do dziś budzi najwięcej kontrowersji, z pewnością właśnie szpinak zasługiwałby najbardziej na to miano. Do dziś można przecież usłyszeć, że jego jedzenie jest najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów żelaza, choć wiadomo...
Jak pielęgnować łokcie?
Problem chropowatej i szorstkiej skóry na łokciach dotyka wielu osób. W szczególny sposób daje się przy tym we znaki w okresie zimowym, gdy właściwa pielęgnacja jest utrudniona i bardziej czasochłonna. Łokcie niemal nigdy nie są nawilżone tak dobrze, jak inne części...
Olej makowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie
Rosnące zainteresowanie naturalnymi olejami roślinnymi sprawiło, że w centrum naszego zainteresowania znalazł się również olej makowy. Warto przyjrzeć się mu bliżej i samemu przekonać się o tym, czy rzeczywiście jest jednym z tych rozwiązań, których nie powinno...
Retinol – dla kogo i jak stosować?
Duża popularność, jaką od lat cieszy się retinol, zwraca na niego uwagę nawet tych osób, które nie poświęcają większej uwagi kosmetykom pielęgnacyjnym. Wystarczy zresztą pobieżne zapoznanie się ze specyfiką tego organicznego związku chemicznego, aby przekonać się, że...
Henna do włosów i naturalne farby ziołowe. Czy warto i jak to zrobić?
Czy farbowanie włosów jest bezpieczne? Jeszcze kilka lat temu musieliśmy liczyć się z tym, że mamy do czynienia z zabiegiem pociągającym za sobą szereg możliwych komplikacji. Dziś jednak coraz lepiej zdajemy sobie sprawę z tego, że nie musi tak być. Wystarczy, że...
Masowanie twarzy płytką gua sha – na czym polega i dla kogo?
Choć płytka gua sha na pierwszy rzut oka jest po prostu niewielkim kawałkiem kamienia, już udało się jej zdetronizować rollery do masażu i zająć ich miejsce. Na czym polega zatem jej fenomen i jak wykonać prawidłowo masaż twarzy chcąc cieszyć się jego spektakularnymi...
Szczotkowanie ciała na sucho – czy warto, jak to wykonać poprawnie?
Osoby zastanawiające się nad tym, jak jeszcze efektywniej dbać o swoje ciało, coraz częściej słyszą o jego szczotkowaniu na sucho. Czas więc dowiedzieć się, na czym polega taki zabieg, czym się charakteryzuje i jak poprawnie go wykonać. Szczotkowanie ciała – tradycja...
Nawilżanie skóry – jak robić to prawidłowo
Nawilżanie jest ważnym etapem w pielęgnacji skóry. Aby cieszyć się młodym, zdrowym i pięknym wyglądem, nie można go pomijać w przypadku żadnej partii ciała. Innego sposobu nawilżania wymaga jednak cienka skóra wokół oczu, a innego gruba skóra na piętach. Jakie...
Jak wykorzystać resztki z warzyw – kuchnia zero waste
W naszych kuchniach produkujemy mnóstwo odpadów, na szczęście wiele z nich możemy z powodzeniem przetworzyć. Zamiast wyrzucać resztki z warzyw do kosza, wykorzystajmy je do gotowania i innych zastosowań. Dzięki temu nie zmarnujemy żywności i zmniejszymy ilość kuchennych śmieci. Poznajcie moje sposoby na wykorzystanie warzywnych odpadków.
Gotowanie z obierkami
Obierki marchewki, selera i pietruszki są świetną bazą dla warzywnego wywaru. Możemy ugotować z niego zupę albo sos. Aby nazbierało się więcej resztek, warto stworzyć w zamrażarce specjalne miejsce, gdzie będą przechowywane. Wrzucajmy tam obierki z warzyw i inne ich niewykorzystane części. W ten sposób przedłużymy świeżość odpadków i uzyskamy bardziej esencjonalne wywary.
A co z obierkami ziemniaków? Trzeba wykorzystać je jak najszybciej, by nie czerniały. Możemy przygotować z nich chrupiące chipsy. Polewamy obierki ziemniaków oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i pieczemy. Powstaje pyszna przekąska w stylu zero waste.
Obierki z pomidorów można z kolei rozłożyć na papierze do pieczenia i wysuszyć w piekarniku. Później umieszcza się je w misce lub moździerzu i rozciera z odrobiną oliwy. Taki proszek staje się pomidorową przyprawą idealną do zup, sosów, ryżu, placków ziemniaczanych albo ciasta na wytrawne naleśniki. Łupiny cebuli nadają się do farbowania warzyw na Wielkanoc albo do przygotowania wywaru o właściwościach zdrowotnych.
Odzyskiwanie pestek i liści
Zazwyczaj wykorzystujemy miąższ dyni, a pestki trafiają do kosza na śmieci. Pora zmienić ten nawyk. Pestki z dyni są bogatym źródłem witamin, cennych pierwiastków i kwasów tłuszczowych, dlatego warto je odzyskać. Wyjęte z miąższu nasiona płuczemy na sitku pod zimną wodą i osuszamy. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i suszymy w piekarniku (100 stopni, 30 minut). Od czasu do czasu otwieramy drzwiczki piekarnika, uwalniając wilgoć. Po ostygnięciu pestek zamykamy je w słoiku i zyskujemy zdrowy składnik do gotowania.
Liście pietruszki i marchewki przydadzą się z kolei do przygotowania zielonego pesto. Blendujemy je wówczas z czosnkiem, oliwą i przyprawami. To rewelacyjny dodatek do kanapek, makaronów i mięs.
Jak wykorzystać warzywne resztki z obiadu?
Nie wyrzucajmy warzyw z rosołu. Można przygotować z nich pastę, sałatkę jarzynową albo kotleciki. Nie wylewajmy też wody po gotowaniu ciecierzycy. Zamiast tego wykorzystajmy ją do gotowania zupy, sosu lub do innych przepisów.
Z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu, przygotujemy kluski, krokiety i zapiekanki. Resztki warzywnych sosów można dodać do zup albo innych potraw.
Niewykorzystane warzywa w lodówce – co z nimi zrobić?
Zupa, leczo albo inny gulasz warzywny to najlepszy sposób na pozbycie się warzyw zalegających w lodowce czy zamrażarce. Nie warto wyrzucać niewykorzystanych składników, które wydają się już niepotrzebne. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów. Skorzystajmy z nich – może odkryjemy nowe dania, które bardzo polubimy.
Kompostowanie
Skórki i inne części warzyw, których nie da się inaczej przetworzyć, wrzućmy do przydomowego kompostownika. To bardzo tania i błyskawiczna metoda na otrzymanie własnego naturalnego nawozu dla roślin. Przy okazji ograniczamy ilość produkowanych odpadów.
Uprawa warzyw z resztek
Kuchenne odpadki mogą zyskać drugie życie również w bardziej dosłowny sposób. Uprawa warzyw z resztek to kolejny wymiar domowego recyklingu. Jest bardzo prosta. Wystarczy pojemnik z niewielką ilością wody albo doniczka z ziemią. Umieszczamy w nich resztki warzyw, które w takich warunkach mogą odrosnąć. Pojemniki lub doniczki ustawiamy na parapecie i dbamy o ich regularne podlewanie.
Domowa uprawa warzyw z resztek nie przysparza problemów i nie wymaga dużo pracy. Odrastające rośliny są pyszne, pełne składników odżywczych, witamin i minerałów. Prowadząc domową uprawę, zyskujemy stały dostęp do świeżych warzyw i wydajemy mniej pieniędzy na zakupy. Dzięki temu zawsze mamy pod ręką szczypiorek albo natkę pietruszki. Z resztek odrosną też cebula, czosnek, por, dymka, rzodkiewki, buraki, marchewki, pietruszka, seler, rzepa, seler naciowy, fenkuł, sałata rzymska, a nawet ziemniaki.
Obierki, skórki, pestki i liście nie muszą trafiać do kosza. Możemy ponownie wykorzystać je w kuchni – do gotowania i nie tylko. Jeśli nie lubicie marnowania jedzenia ani pieniędzy i chcecie żyć w zgodzie z ideą zero waste, pamiętajcie o powyższych sposobach na zużycie warzywnych resztek. Kuchenny recykling jest bardzo prosty, w dodatku daje same korzyści.
Tworząc artykuł, inspirowałam się blogiem https://ecoproduct.pl.
Zachęcam do sprawdzenia tych porad „zero waste”. Nie dość, że nic się nie marnuje, to można zrobić naprawdę ciekawe potrawy. Bardzo dobry artykuł.
Już moja mama uczyła mnie żeby do gotowania używać obierki. Nic się nie marnuje i można zrobić z nich coś dobrego