Gliceryna w kosmetykach

Gliceryna w kosmetykach

Kiedy patrzę na etykiety moich ulubionych produktów do pielęgnacji skóry, jest jeden składnik, który wyjątkowo często się pojawia - gliceryna. Ten składnik jest kluczowym elementem wielu kosmetyków, od kremów, przez szampony, po mydła. Ale dlaczego jest tak popularna?...

Serum z retinolem – dla kogo i jak stosować?

Serum z retinolem – dla kogo i jak stosować?

Jako pasjonatka kosmetologii, od lat analizuję, testuję i wypróbowuję różne produkty do pielęgnacji skóry. Moim absolutnym faworytem, który niezmiennie utrzymuje się na mojej liście "must-have", jest serum z retinolem. Pozwólcie, że przedstawię Wam wszystko, co...

Olejek cytrusowy w pielęgnacji

Olejek cytrusowy w pielęgnacji

Mówiąc o zaletach olejku cytrusowego większość z nas wspomina przede wszystkim o jego właściwościach antyoksydacyjnych. Choć jednak są one ważne, z całą pewnością nie mamy w ich wypadku do czynienia z jedynymi atutami tego rozwiązania. Czas więc zadać sobie pytanie o...

Moda slow fashion – dlaczego warto?

Moda slow fashion – dlaczego warto?

Analizując nowe trendy modowe, coraz częściej spotykamy wzmianki o modzie slow fashion. Do niedawna mogliśmy usłyszeć, że jest to jeszcze jedno określenie stosowane na promowany już od pewnego czasu minimalizm zakupowy. Dziś jednak mamy coraz więcej dowodów na to, że...

Kwas mlekowy w domowej pielęgnacji

Kwas mlekowy w domowej pielęgnacji

Występujący naturalnie w organizmie każdego człowieka kwas mlekowy jest też cieszącym się coraz większą popularnością kosmetykiem pielęgnacyjnym. Jego zwolennicy podkreślają, że może mieć on zbawienny wpływ na to, jak prezentuje się skóra twarzy. Nic więc dziwnego, że...

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia...

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Japonki od wieków słyną z pięknych, lśniących włosów. Od wieków też wykorzystują wodę ryżową, aby cieszyć się ich wyjątkowym wyglądem. I choć przez lata podchodziliśmy z pewną rezerwą do tego naturalnego kosmetyku, dziś poświęcamy wodzie ryżowej coraz więcej uwagi...

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Piękne, zdrowe, a przy tym lśniące włosy są marzeniem tysięcy kobiet. Niestety, klasyczne zabiegi pielęgnacyjne nie zawsze pozwalają na cieszenie się nimi. Nie oznacza to, oczywiście, że mamy do czynienia z marzeniem, które nie ma szans na doczekanie się...

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Przeglądając preparaty skierowane do osób z cera trądzikową, często możemy natknąć się na informację o tym, że zawierają one w swoim składzie kwas salicylowy. Warto dowiedzieć się zatem, z jaką substancją mamy do czynienia i na czym polega jej specyfika. Czy możemy na...

jak wykorzystać resztki warzyw

Jak wykorzystać resztki z warzyw – kuchnia zero waste

utworzone przez | 12 maja 2020 | Eko porady, Ekologia bez spiny, Less waste | 2 Komentarze

W naszych kuchniach produkujemy mnóstwo odpadów, na szczęście wiele z nich możemy z powodzeniem przetworzyć. Zamiast wyrzucać resztki z warzyw do kosza, wykorzystajmy je do gotowania i innych zastosowań. Dzięki temu nie zmarnujemy żywności i zmniejszymy ilość kuchennych śmieci. Poznajcie moje sposoby na wykorzystanie warzywnych odpadków.

Gotowanie z obierkami

Obierki marchewki, selera i pietruszki są świetną bazą dla warzywnego wywaru. Możemy ugotować z niego zupę albo sos. Aby nazbierało się więcej resztek, warto stworzyć w zamrażarce specjalne miejsce, gdzie będą przechowywane. Wrzucajmy tam obierki z warzyw i inne ich niewykorzystane części. W ten sposób przedłużymy świeżość odpadków i uzyskamy bardziej esencjonalne wywary.

A co z obierkami ziemniaków? Trzeba wykorzystać je jak najszybciej, by nie czerniały. Możemy przygotować z nich chrupiące chipsy. Polewamy obierki ziemniaków oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i pieczemy. Powstaje pyszna przekąska w stylu zero waste.

Obierki z pomidorów można z kolei rozłożyć na papierze do pieczenia i wysuszyć w piekarniku. Później umieszcza się je w misce lub moździerzu i rozciera z odrobiną oliwy. Taki proszek staje się pomidorową przyprawą idealną do zup, sosów, ryżu, placków ziemniaczanych albo ciasta na wytrawne naleśniki. Łupiny cebuli nadają się do farbowania warzyw na Wielkanoc albo do przygotowania wywaru o właściwościach zdrowotnych.

Odzyskiwanie pestek i liści

Zazwyczaj wykorzystujemy miąższ dyni, a pestki trafiają do kosza na śmieci. Pora zmienić ten nawyk. Pestki z dyni są bogatym źródłem witamin, cennych pierwiastków i kwasów tłuszczowych, dlatego warto je odzyskać. Wyjęte z miąższu nasiona płuczemy na sitku pod zimną wodą i osuszamy. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i suszymy w piekarniku (100 stopni, 30 minut). Od czasu do czasu otwieramy drzwiczki piekarnika, uwalniając wilgoć. Po ostygnięciu pestek zamykamy je w słoiku i zyskujemy zdrowy składnik do gotowania.

Liście pietruszki i marchewki przydadzą się z kolei do przygotowania zielonego pesto. Blendujemy je wówczas z czosnkiem, oliwą i przyprawami. To rewelacyjny dodatek do kanapek, makaronów i mięs.

Jak wykorzystać warzywne resztki z obiadu?

Nie wyrzucajmy warzyw z rosołu. Można przygotować z nich pastę, sałatkę jarzynową albo kotleciki. Nie wylewajmy też wody po gotowaniu ciecierzycy. Zamiast tego wykorzystajmy ją do gotowania zupy, sosu lub do innych przepisów.

Z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu, przygotujemy kluski, krokiety i zapiekanki. Resztki warzywnych sosów można dodać do zup albo innych potraw.

Niewykorzystane warzywa w lodówce – co z nimi zrobić?

Zupa, leczo albo inny gulasz warzywny to najlepszy sposób na pozbycie się warzyw zalegających w lodowce czy zamrażarce. Nie warto wyrzucać niewykorzystanych składników, które wydają się już niepotrzebne. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów. Skorzystajmy z nich – może odkryjemy nowe dania, które bardzo polubimy.

Kompostowanie

Skórki i inne części warzyw, których nie da się inaczej przetworzyć, wrzućmy do przydomowego kompostownika. To bardzo tania i błyskawiczna metoda na otrzymanie własnego naturalnego nawozu dla roślin. Przy okazji ograniczamy ilość produkowanych odpadów.

Uprawa warzyw z resztek

Kuchenne odpadki mogą zyskać drugie życie również w bardziej dosłowny sposób. Uprawa warzyw z resztek to kolejny wymiar domowego recyklingu. Jest bardzo prosta. Wystarczy pojemnik z niewielką ilością wody albo doniczka z ziemią. Umieszczamy w nich resztki warzyw, które w takich warunkach mogą odrosnąć. Pojemniki lub doniczki ustawiamy na parapecie i dbamy o ich regularne podlewanie.

Domowa uprawa warzyw z resztek nie przysparza problemów i nie wymaga dużo pracy. Odrastające rośliny są pyszne, pełne składników odżywczych, witamin i minerałów. Prowadząc domową uprawę, zyskujemy stały dostęp do świeżych warzyw i wydajemy mniej pieniędzy na zakupy. Dzięki temu zawsze mamy pod ręką szczypiorek albo natkę pietruszki. Z resztek odrosną też cebula, czosnek, por, dymka, rzodkiewki, buraki, marchewki, pietruszka, seler, rzepa, seler naciowy, fenkuł, sałata rzymska, a nawet ziemniaki.

Obierki, skórki, pestki i liście nie muszą trafiać do kosza. Możemy ponownie wykorzystać je w kuchni – do gotowania i nie tylko. Jeśli nie lubicie marnowania jedzenia ani pieniędzy i chcecie żyć w zgodzie z ideą zero waste, pamiętajcie o powyższych sposobach na zużycie warzywnych resztek. Kuchenny recykling jest bardzo prosty, w dodatku daje same korzyści.

Tworząc artykuł, inspirowałam się blogiem https://ecoproduct.pl.

2 komentarze

  1. Szymon

    Zachęcam do sprawdzenia tych porad „zero waste”. Nie dość, że nic się nie marnuje, to można zrobić naprawdę ciekawe potrawy. Bardzo dobry artykuł.

    Odpowiedz
  2. Martyna

    Już moja mama uczyła mnie żeby do gotowania używać obierki. Nic się nie marnuje i można zrobić z nich coś dobrego

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *