Ekologia to nie wielkie hasła i czyny, takie jak ratowanie wielorybów wyrzuconych na brzeg. To nie przykuwanie się do drzew i krzyczenie w pierwszym rzędzie podczas strajków klimatycznych. Ekologia to przede wszystkim kwestia codziennych wyborów i prostych gestów,...
Olej makowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie
Rosnące zainteresowanie naturalnymi olejami roślinnymi sprawiło, że w centrum naszego zainteresowania znalazł się również olej makowy. Warto przyjrzeć się mu bliżej i samemu przekonać się o tym, czy rzeczywiście jest jednym z tych rozwiązań, których nie powinno zabraknąć nie tylko w apteczce, ale również na kuchennej półce.
Olej makowy – co to jest?
Tak, jak wskazuje na to jego nazwa, olej makowy jest pozyskiwany z nasion maku. Jest zaliczany do tak zwanych olejów schnących. Jego uzyskanie wymaga starannego zmielenia nasion maku, potem zaś – utarcia ich z wodą, mamy więc do czynienia z rozwiązaniem powstającym bez konieczności stosowania skomplikowanych procesów chemicznych. Co warte podkreślenia, olej makowy może być sprzedawany zarówno w swojej naturalnej postaci, jak i z dodatkiem innych substancji leczniczych. Nawet wtedy, gdy nie jest w żaden sposób wzbogacany, można jednak liczyć na to, że dostarczy organizmowi szereg wartościowych składników.
Jak olej makowy wpływa na organizm?
O oleju makowym mówi się zarówno w kontekście jego zastosowania spożywczego, jak i leczniczego. Nie może być jednak inaczej. Tym, co zwraca uwagę podczas analizy jego składu, jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy E. Olej jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, a jego stosowanie wspomaga proces wchłaniania witaminy A. Warto się nim zainteresować także przy niedoborach podstawowych składników mineralnych. W dużych ilościach pojawia się w nim choćby potas regulujący ciśnienie krwi oraz cynk niezbędny przy rozwoju i wzroście komórek organizmu. Olej makowy jest też cennym źródłem manganu, wapnia oraz fosforu.
Mówiąc o wpływie oleju makowego na ludzki organizm nie można też zapominać o kwasach – oleinowym, linolenowym oraz linolowym. To właśnie one chronią przed rozwojem miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziałają tworzeniu się w żyłach zakrzepów. Ich stosowanie ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.
Jak stosować olej makowy?
Jeśli interesują nas przede wszystkim jego właściwości lecznicze, olej makowy z powodzeniem może być stosowany nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie. Choć rzadko zwraca się uwagę na ten sposób jego wykorzystania, mówimy przecież o doskonałym balsamie do ciała nie tylko natłuszczającym, ale również przyczyniającym się do łagodzenia stanów zapalnych skóry. Olej makowy z powodzeniem może być też stosowany przy pielęgnacji włosów. Sprawdza się nawet w odniesieniu do zniszczonych włosów często farbowanych. Jest też ciekawą alternatywą, gdy zastanawiamy się nad tym, jak dbać o delikatną skórę najmłodszych.
Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby wprowadzić olej makowy nie tylko do codziennych rytuałów pielęgnacyjnych, ale również do kuchni. Dziś bez trudu kupimy go w sklepach, w których sprzedawana jest zdrowa żywność, a on sam może być dodatkiem zarówno do sałatek i sosów, jak i makaronu oraz marynat. Można wykorzystać go również podczas przygotowywania farszu mięsnego stanowiącego element naleśników oraz pierogów, jest przy tym interesującym dodatkiem do dań z ryby.
0 komentarzy