Gliceryna w kosmetykach

Gliceryna w kosmetykach

Kiedy patrzę na etykiety moich ulubionych produktów do pielęgnacji skóry, jest jeden składnik, który wyjątkowo często się pojawia - gliceryna. Ten składnik jest kluczowym elementem wielu kosmetyków, od kremów, przez szampony, po mydła. Ale dlaczego jest tak popularna?...

Serum z retinolem – dla kogo i jak stosować?

Serum z retinolem – dla kogo i jak stosować?

Jako pasjonatka kosmetologii, od lat analizuję, testuję i wypróbowuję różne produkty do pielęgnacji skóry. Moim absolutnym faworytem, który niezmiennie utrzymuje się na mojej liście "must-have", jest serum z retinolem. Pozwólcie, że przedstawię Wam wszystko, co...

Olejek cytrusowy w pielęgnacji

Olejek cytrusowy w pielęgnacji

Mówiąc o zaletach olejku cytrusowego większość z nas wspomina przede wszystkim o jego właściwościach antyoksydacyjnych. Choć jednak są one ważne, z całą pewnością nie mamy w ich wypadku do czynienia z jedynymi atutami tego rozwiązania. Czas więc zadać sobie pytanie o...

Moda slow fashion – dlaczego warto?

Moda slow fashion – dlaczego warto?

Analizując nowe trendy modowe, coraz częściej spotykamy wzmianki o modzie slow fashion. Do niedawna mogliśmy usłyszeć, że jest to jeszcze jedno określenie stosowane na promowany już od pewnego czasu minimalizm zakupowy. Dziś jednak mamy coraz więcej dowodów na to, że...

Kwas mlekowy w domowej pielęgnacji

Kwas mlekowy w domowej pielęgnacji

Występujący naturalnie w organizmie każdego człowieka kwas mlekowy jest też cieszącym się coraz większą popularnością kosmetykiem pielęgnacyjnym. Jego zwolennicy podkreślają, że może mieć on zbawienny wpływ na to, jak prezentuje się skóra twarzy. Nic więc dziwnego, że...

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia...

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Japonki od wieków słyną z pięknych, lśniących włosów. Od wieków też wykorzystują wodę ryżową, aby cieszyć się ich wyjątkowym wyglądem. I choć przez lata podchodziliśmy z pewną rezerwą do tego naturalnego kosmetyku, dziś poświęcamy wodzie ryżowej coraz więcej uwagi...

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Piękne, zdrowe, a przy tym lśniące włosy są marzeniem tysięcy kobiet. Niestety, klasyczne zabiegi pielęgnacyjne nie zawsze pozwalają na cieszenie się nimi. Nie oznacza to, oczywiście, że mamy do czynienia z marzeniem, które nie ma szans na doczekanie się...

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Przeglądając preparaty skierowane do osób z cera trądzikową, często możemy natknąć się na informację o tym, że zawierają one w swoim składzie kwas salicylowy. Warto dowiedzieć się zatem, z jaką substancją mamy do czynienia i na czym polega jej specyfika. Czy możemy na...

olej makowy

Olej makowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie

utworzone przez | 15 lutego 2022 | Eko kosmetyki, Zdrowa żywność | 0 komentarzy

Rosnące zainteresowanie naturalnymi olejami roślinnymi sprawiło, że w centrum naszego zainteresowania znalazł się również olej makowy. Warto przyjrzeć się mu bliżej i samemu przekonać się o tym, czy rzeczywiście jest jednym z tych rozwiązań, których nie powinno zabraknąć nie tylko w apteczce, ale również na kuchennej półce.

Olej makowy – co to jest?

Tak, jak wskazuje na to jego nazwa, olej makowy jest pozyskiwany z nasion maku. Jest zaliczany do tak zwanych olejów schnących. Jego uzyskanie wymaga starannego zmielenia nasion maku, potem zaś – utarcia ich z wodą, mamy więc do czynienia z rozwiązaniem powstającym bez konieczności stosowania skomplikowanych procesów chemicznych. Co warte podkreślenia, olej makowy może być sprzedawany zarówno w swojej naturalnej postaci, jak i z dodatkiem innych substancji leczniczych. Nawet wtedy, gdy nie jest w żaden sposób wzbogacany, można jednak liczyć na to, że dostarczy organizmowi szereg wartościowych składników.

Jak olej makowy wpływa na organizm?

O oleju makowym mówi się zarówno w kontekście jego zastosowania spożywczego, jak i leczniczego. Nie może być jednak inaczej. Tym, co zwraca uwagę podczas analizy jego składu, jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy E. Olej jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, a jego stosowanie wspomaga proces wchłaniania witaminy A. Warto się nim zainteresować także przy niedoborach podstawowych składników mineralnych. W dużych ilościach pojawia się w nim choćby potas regulujący ciśnienie krwi oraz cynk niezbędny przy rozwoju i wzroście komórek organizmu. Olej makowy jest też cennym źródłem manganu, wapnia oraz fosforu.

Mówiąc o wpływie oleju makowego na ludzki organizm nie można też zapominać o kwasach – oleinowym, linolenowym oraz linolowym. To właśnie one chronią przed rozwojem miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziałają tworzeniu się w żyłach zakrzepów. Ich stosowanie ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.

Jak stosować olej makowy?

Jeśli interesują nas przede wszystkim jego właściwości lecznicze, olej makowy z powodzeniem może być stosowany nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie. Choć rzadko zwraca się uwagę na ten sposób jego wykorzystania, mówimy przecież o doskonałym balsamie do ciała nie tylko natłuszczającym, ale również przyczyniającym się do łagodzenia stanów zapalnych skóry. Olej makowy z powodzeniem może być też stosowany przy pielęgnacji włosów. Sprawdza się nawet w odniesieniu do zniszczonych włosów często farbowanych. Jest też ciekawą alternatywą, gdy zastanawiamy się nad tym, jak dbać o delikatną skórę najmłodszych.

Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby wprowadzić olej makowy nie tylko do codziennych rytuałów pielęgnacyjnych, ale również do kuchni. Dziś bez trudu kupimy go w sklepach, w których sprzedawana jest zdrowa żywność, a on sam może być dodatkiem zarówno do sałatek i sosów, jak i makaronu oraz marynat. Można wykorzystać go również podczas przygotowywania farszu mięsnego stanowiącego element naleśników oraz pierogów, jest przy tym interesującym dodatkiem do dań z ryby.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *