Na sklepowych półkach i w internecie coraz częściej widujemy kosmetyki opatrzone etykietami informującymi, że mamy do czynienia z produktami eko, bio albo naturalnymi. Co właściwie stoi za tymi ładnymi określeniami? I jakie są między nimi różnice? Kosmetyki naturalne...
Jak nie marnować jedzenia – kuchnia zero waste – proste sposoby
Każdemu z nas na pewno zdarzyło się wyrzucić coś przeterminowanego, na przykład jogurt, o którym zapomnieliśmy, dlatego że zasłaniały go inne produkty wypełniające lodówkę. Do naszych koszy na śmieci nie raz trafiały resztki, gdy brakowało nam pomysłu na ich...
Naturalny szampon do włosów – dlaczego się nie pieni i czy warto się przekonać
Duża, obfita piana zwykle kojarzy się nam z idealną czystością. Jeśli szampon się nie pieni, mamy wrażenie, że niezbyt skutecznie usuwa brud i nadmiar sebum. To poczucie zapoczątkowały i stale wzmacniają reklamy kosmetyków – często pojawiają się w nich obrazy włosów...
Zielony dom – czyli dlaczego warto mieć rośliny w swoim mieszkaniu
Nic tak nie ożywia i nie zbliża do natury wystroju wnętrza, jak żywe rośliny doniczkowe. Względy estetyczne to jednak nie wszystko. Obecność roślin w mieszkaniu sprawia, że czujemy się lepiej i jesteśmy zdrowsi. Dlaczego tak się dzieje? Jakie zalety ma życie w...
Jak wykorzystać resztki z warzyw – kuchnia zero waste
W naszych kuchniach produkujemy mnóstwo odpadów, na szczęście wiele z nich możemy z powodzeniem przetworzyć. Zamiast wyrzucać resztki z warzyw do kosza, wykorzystajmy je do gotowania i innych zastosowań. Dzięki temu nie zmarnujemy żywności i zmniejszymy ilość...
Łazienka bez plastiku – 7 sposobów na ograniczenie odpadów
To zwykle w naszej kuchni i łazience generujemy najwięcej plastikowych odpadów. Dziś przyjrzymy się drugiemu z tych pomieszczeń. W łazienkach plastik jest obecny w postaci opakowań kosmetyków, jednorazowych maszynek do golenia, patyczków higienicznych i innych...
Prawidłowa segregacja śmieci – zrób to dobrze – przewodnik
Segregowanie odpadów pozwala oddzielić surowce od śmieci nienadających się do powtórnego przetworzenia. Aby zadbać o środowisko i ułatwić recykling, do osobnych kontenerów wyrzucamy metale, tworzywa sztuczne, papier, szkło oraz odpadki biodegradowalne. Inne śmieci...
Kosmetyki mineralne – jak ich używać (i nie zwariować)
Idealny makijaż, który pielęgnuje? To możliwe, jeśli sięgniemy po kosmetyki mineralne. Produkty do makijażu stworzone z bezpiecznych dla skóry składników podkreślają naturalne piękno i dbają o cerę. Jakie kosmetyki mineralne warto dodać do swojej kosmetyczki i jak...
Aluminium w dezodorantach – wszystko, co musisz wiedzieć
Glin, czyli aluminium, jest powszechnie stosowanym składnikiem kosmetyków neutralizujących zapach potu i blokujących pocenie. Wykorzystywanie soli tego pierwiastka w dezodorantach i antyperspirantach wzbudza obecnie wiele kontrowersji. Badania naukowe wykazały...
Ekologiczne sprzątanie – jak sprzątać i nie zwariować
Czy dbając o czystość i porządek w domu, można zatroszczyć się też o środowisko? Oczywiście, że tak! Standardową chemię zastąpią w końcu składniki, które znajdziemy w swoich kuchniach. W sklepach z naturalnymi kosmetykami nie brakuje też gotowych ekologicznych środków...

Olej makowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie
Rosnące zainteresowanie naturalnymi olejami roślinnymi sprawiło, że w centrum naszego zainteresowania znalazł się również olej makowy. Warto przyjrzeć się mu bliżej i samemu przekonać się o tym, czy rzeczywiście jest jednym z tych rozwiązań, których nie powinno zabraknąć nie tylko w apteczce, ale również na kuchennej półce.
Olej makowy – co to jest?
Tak, jak wskazuje na to jego nazwa, olej makowy jest pozyskiwany z nasion maku. Jest zaliczany do tak zwanych olejów schnących. Jego uzyskanie wymaga starannego zmielenia nasion maku, potem zaś – utarcia ich z wodą, mamy więc do czynienia z rozwiązaniem powstającym bez konieczności stosowania skomplikowanych procesów chemicznych. Co warte podkreślenia, olej makowy może być sprzedawany zarówno w swojej naturalnej postaci, jak i z dodatkiem innych substancji leczniczych. Nawet wtedy, gdy nie jest w żaden sposób wzbogacany, można jednak liczyć na to, że dostarczy organizmowi szereg wartościowych składników.
Jak olej makowy wpływa na organizm?
O oleju makowym mówi się zarówno w kontekście jego zastosowania spożywczego, jak i leczniczego. Nie może być jednak inaczej. Tym, co zwraca uwagę podczas analizy jego składu, jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy E. Olej jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, a jego stosowanie wspomaga proces wchłaniania witaminy A. Warto się nim zainteresować także przy niedoborach podstawowych składników mineralnych. W dużych ilościach pojawia się w nim choćby potas regulujący ciśnienie krwi oraz cynk niezbędny przy rozwoju i wzroście komórek organizmu. Olej makowy jest też cennym źródłem manganu, wapnia oraz fosforu.
Mówiąc o wpływie oleju makowego na ludzki organizm nie można też zapominać o kwasach – oleinowym, linolenowym oraz linolowym. To właśnie one chronią przed rozwojem miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziałają tworzeniu się w żyłach zakrzepów. Ich stosowanie ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.
Jak stosować olej makowy?
Jeśli interesują nas przede wszystkim jego właściwości lecznicze, olej makowy z powodzeniem może być stosowany nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie. Choć rzadko zwraca się uwagę na ten sposób jego wykorzystania, mówimy przecież o doskonałym balsamie do ciała nie tylko natłuszczającym, ale również przyczyniającym się do łagodzenia stanów zapalnych skóry. Olej makowy z powodzeniem może być też stosowany przy pielęgnacji włosów. Sprawdza się nawet w odniesieniu do zniszczonych włosów często farbowanych. Jest też ciekawą alternatywą, gdy zastanawiamy się nad tym, jak dbać o delikatną skórę najmłodszych.
Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby wprowadzić olej makowy nie tylko do codziennych rytuałów pielęgnacyjnych, ale również do kuchni. Dziś bez trudu kupimy go w sklepach, w których sprzedawana jest zdrowa żywność, a on sam może być dodatkiem zarówno do sałatek i sosów, jak i makaronu oraz marynat. Można wykorzystać go również podczas przygotowywania farszu mięsnego stanowiącego element naleśników oraz pierogów, jest przy tym interesującym dodatkiem do dań z ryby.
0 komentarzy