Ekologia to nie wielkie hasła i czyny, takie jak ratowanie wielorybów wyrzuconych na brzeg. To nie przykuwanie się do drzew i krzyczenie w pierwszym rzędzie podczas strajków klimatycznych. Ekologia to przede wszystkim kwestia codziennych wyborów i prostych gestów,...

Polskie warzywa i owoce sezonowe
Konsumpcja owoców i warzyw zgodnie z sezonem to dla mnie prawdziwa przyjemność. Umożliwia mi to nie tylko korzystanie z pełni smaku i wartości odżywczych tych produktów, ale też wspieranie lokalnej gospodarki i ochronę środowiska przez ograniczenie transportu. Poniżej podzielę się z Wami moim kalendarzem sezonowych owoców i warzyw z Polski.
Wiosna
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia. Już w marcu pojawiają się pierwsze szparagi i botwina. W kwietniu i maju na naszych stołach królują rabarbar, szpinak, sałata i rzodkiewki. W maju zaczynają dojrzewać truskawki, które są prawdziwym symbolem polskiej wiosny.
Lato
Lato to czas obfitości. W czerwcu cieszymy się smakiem malin, porzeczek, wiśni i agrestu, a także pierwszych pomidorów, cukinii i ogórków. Lipiec to czas na borówki, jeżyny, brzoskwinie, a także fasolkę szparagową, kalafiory i brokuły. Sierpień przynosi nam największą różnorodność – dojrzewają wtedy śliwki, gruszki, jabłka, arbuzy, a także bakłażany, papryki i pierwsze ziemniaki.
Jesień
Jesień to czas na korzeniowe warzywa, takie jak buraki, marchew, pietruszka i seler. To również sezon na dynie, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Wśród owoców królują jabłka, gruszki i śliwki. W październiku pojawiają się również orzechy włoskie.
Zima
Zima to czas na przechowywane owoce i warzywa, takie jak jabłka, gruszki, marchew, buraki, ziemniaki czy kapusta. To również okres, kiedy możemy cieszyć się smakiem suszonych owoców i warzyw, a także przetworów, takich jak dżemy, konfitury czy kiszonki.
Kupowanie owoców i warzyw zgodnie z sezonem to dla mnie nie tylko kwestia smaku, ale też dbałości o środowisko i wsparcia dla lokalnych rolników. Staram się korzystać z dobrodziejstw natury, które oferuje mi każdy sezon, i cieszę się różnorodnością, jaką przynoszą kolejne miesiące. Mam nadzieję, że moje doświadczenia i wskazówki pomogą Wam cieszyć się smakiem polskich owoców i warzyw przez cały rok.
0 komentarzy