Gliceryna w kosmetykach

Gliceryna w kosmetykach

Kiedy patrzę na etykiety moich ulubionych produktów do pielęgnacji skóry, jest jeden składnik, który wyjątkowo często się pojawia - gliceryna. Ten składnik jest kluczowym elementem wielu kosmetyków, od kremów, przez szampony, po mydła. Ale dlaczego jest tak popularna?...

Serum z retinolem – dla kogo i jak stosować?

Serum z retinolem – dla kogo i jak stosować?

Jako pasjonatka kosmetologii, od lat analizuję, testuję i wypróbowuję różne produkty do pielęgnacji skóry. Moim absolutnym faworytem, który niezmiennie utrzymuje się na mojej liście "must-have", jest serum z retinolem. Pozwólcie, że przedstawię Wam wszystko, co...

Olejek cytrusowy w pielęgnacji

Olejek cytrusowy w pielęgnacji

Mówiąc o zaletach olejku cytrusowego większość z nas wspomina przede wszystkim o jego właściwościach antyoksydacyjnych. Choć jednak są one ważne, z całą pewnością nie mamy w ich wypadku do czynienia z jedynymi atutami tego rozwiązania. Czas więc zadać sobie pytanie o...

Moda slow fashion – dlaczego warto?

Moda slow fashion – dlaczego warto?

Analizując nowe trendy modowe, coraz częściej spotykamy wzmianki o modzie slow fashion. Do niedawna mogliśmy usłyszeć, że jest to jeszcze jedno określenie stosowane na promowany już od pewnego czasu minimalizm zakupowy. Dziś jednak mamy coraz więcej dowodów na to, że...

Kwas mlekowy w domowej pielęgnacji

Kwas mlekowy w domowej pielęgnacji

Występujący naturalnie w organizmie każdego człowieka kwas mlekowy jest też cieszącym się coraz większą popularnością kosmetykiem pielęgnacyjnym. Jego zwolennicy podkreślają, że może mieć on zbawienny wpływ na to, jak prezentuje się skóra twarzy. Nic więc dziwnego, że...

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia...

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Woda ryżowa – wykorzystaj ją do włosów!

Japonki od wieków słyną z pięknych, lśniących włosów. Od wieków też wykorzystują wodę ryżową, aby cieszyć się ich wyjątkowym wyglądem. I choć przez lata podchodziliśmy z pewną rezerwą do tego naturalnego kosmetyku, dziś poświęcamy wodzie ryżowej coraz więcej uwagi...

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Wcierki do włosów – jak używać, jaką wybrać?

Piękne, zdrowe, a przy tym lśniące włosy są marzeniem tysięcy kobiet. Niestety, klasyczne zabiegi pielęgnacyjne nie zawsze pozwalają na cieszenie się nimi. Nie oznacza to, oczywiście, że mamy do czynienia z marzeniem, które nie ma szans na doczekanie się...

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Kwas salicylowy – jak działa i jak stosować?

Przeglądając preparaty skierowane do osób z cera trądzikową, często możemy natknąć się na informację o tym, że zawierają one w swoim składzie kwas salicylowy. Warto dowiedzieć się zatem, z jaką substancją mamy do czynienia i na czym polega jej specyfika. Czy możemy na...

Kuchnia w stylu eko – bądź bardziej świadomy we własnym domu

utworzone przez | 22 stycznia 2020 | Eko porady | 1 komentarz

Kuchnia to serce domu. Każdego dnia spędzamy w niej mnóstwo czasu. Gotujemy, parzymy poranną kawę, jemy posiłki. Co kilkanaście minut sprawdzamy, czy magicznym sposobem w lodówce pojawiło się coś smacznego. To właśnie do kuchni często przenosi się impreza. Przytulne pomieszczenie ma jednak mroczne oblicze. W kuchni działa najwięcej urządzeń wykorzystujących prąd. Powstaje w niej również najwięcej odpadów. Nie dziwi więc fakt, że nasza eko-droga powinna rozpocząć się właśnie w tym pomieszczeniu. Poniżej opisałam kilka zasad, które warto stosować, by lepiej zadbać o środowisko w swojej kuchni.

Nie marnuj żywności i nie wyrzucaj bio odpadów

Co roku na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia. Nie warto dorzucać do tej gigantycznej liczby niczego od siebie. Aby Twoja kuchnia była bardziej ekologiczna, nie marnuj w niej jedzenia. Dobrym sposobem, który stosuję z powodzeniem w swoim domu, jest robienie z resztek zapiekanek, sałatek, past i zup. W internecie aż roi się od przepisów na tzw. dania resztkowe. Od Twojej pomysłowości zależy, w co przemienisz żywność, która wciąż nadaje się do jedzenia.

Oprócz przetwarzania resztek w smakowite dania możesz mielić suche pieczywo na bułkę tartą. Z kolei, aby nie marnować potraw już przygotowanych, zamróź porcje, które nie zostały zjedzone. Marnowanie jedzenia w kuchni ograniczysz też, przesuwając żywność z pierwszeństwem do zjedzenia na przód lodówkowych półek. Ponadto bio odpadów nie musisz wyrzucać do kubła na śmieci – zamiast tego stwórz własny kompostownik. Naturalny humus świetnie sprawdzi się do nawożenia roślin.

Jedz to, co sezonowe, lokalne i certyfikowane

Świeże owoce i warzywa jedz w sezonie. Wtedy mają najlepsze właściwości dla naszego zdrowia i nie są nafaszerowane chemią. Staraj się kupować żywność wyprodukowaną przynajmniej na tym samym kontynencie. Unikaj produktów egzotycznego pochodzenia. Ich transport wiąże się z emisją gazów cieplarnianych, a uprawa z niszczeniem lasów równikowych. Rozejrzyj się po warzywniakach i bazarkach – tam znajdziesz lokalne i sezonowe owoce i warzywa.

Co więcej, w swojej kuchni wybieraj żywność wyprodukowaną w zgodzie ze ścisłymi przepisami rolnictwa ekologicznego. Dzięki temu zyskasz pewność, że przy ich uprawie nie wykorzystano szkodliwych dla człowieka i środowiska środków ochrony roślin. Jeżeli jesz mięso i nabiał, kupuj wyłącznie produkty pochodzące z gospodarstw i hodowli dbających o dobrostan zwierząt.

Oszczędzaj wodę i prąd

Gotuj tylko tyle wody, ile potrzebujesz i nie wylewaj nadmiaru wody z czajnika. Użyj jej do podlewania roślin. Do tego celu nadaje się też woda po myciu owoców i warzyw. Kran w swojej eko kuchni ustaw na wodę zimną. Jeśli potrzebujesz ciepłej, początkowy strumień przelej do konewki.

Ekologia w kuchni powinna wiązać się też z oszczędzaniem wody i energii przy myciu naczyń. Ładuj zmywarkę do pełna i używaj trybu eco. Jeżeli myjesz naczynia ręcznie, rób to w misce, a nie pod bieżącą wodą. Aby zmywać mniej, gotuj dania jednogarnkowe.

Oszczędzanie prądu wymaga z kolei kilku zmian. Przede wszystkim ustaw temperaturę lodówki na wyższą, np. 6 stopni. Ponadto piecz w piekarniku kilka dań naraz i gotuj pod przykrywką.

Stosuj produkty wielorazowe

Do przechowywania suchej żywności używaj pojemników po lodach i słoików. Zrezygnuj z folii spożywczej, aluminiowej i plastikowych torebek. Eko kuchnia powinna być z kolei wyposażona w akcesoria do przechowywania z lnu, bawełny, szkła, wikliny i drewna.

Zamiast jednorazowych ręczników używaj ściereczek kuchennych. Mrożonki przechowuj w strunowych workach, które można umyć. Plastikowe słomki zamień na metalowe, a produkty do sprzątania, które długo się rozkładają, na biodegradowalne. Jeśli już zdarzy Ci się wziąć plastikową reklamówkę w sklepie, użyj jej jako worka na śmieci.

Sprzątaj ekologicznie

Detergenty oraz inne składniki standardowych środków czystości mogą działać szkodliwie na środowisko. Szczególnie uciążliwe dla przyrody są  fosforany, które przedostają się wraz ze ściekami komunalnymi do wód, zanieczyszczając je i powodując ich eutrofizację, czyli nadmierny rozwój roślin i mikroorganizmów wodnych, przyczyniający się do obumierania glonów, obniżania się zawartości tlenu i zmniejszenia się populacji zwierząt.

By nie niszczyć ekosystemów wodnych i nie zamieniać jezior w zarośnięte bagna, stosuj ekologiczne środki czystości albo takie, które można przygotować własnoręcznie. Swoją eko kuchnię sprzątam octem, sodą, szarym mydłem i cytryną. Niepozorne produkty sprawdzają się rewelacyjnie. Kiedy nie mam czasu przygotować mieszanki czyszczącej, wybieram ekologiczne płyny do mycia naczyń i naturalne płyny uniwersalne. Akcesoria do sprzątania wymieniłam z kolei na biodegradowalne i wielokrotnego użycia. Dzięki temu moja kuchnia stała się less waste, a ja produkuję w niej znacznie mniej śmieci. Pozostając przy temacie odpadów, w eko kuchni trzeba pamiętać o segregowaniu. Wygospodaruj osobny pojemnik na papier, plastik, szkło itd. Dzięki temu ułatwisz przetwarzanie odpadów i mniej śmieci trafi na wysypisko.

Zamienienie swojej kuchni w bardziej ekologiczną wymaga wytrwałości i podejmowania świadomych decyzji. Stosując powyższe sposoby na życie bliższe naturze, produkujemy znacznie mniej śmieci i nie szkodzimy środowisku. Prowadzenie ekologicznej kuchni nie tylko jest wyrazem dbałości o przyrodę, ale też potrafi zmniejszyć rachunki za wodę i prąd, a także wpłynąć korzystnie na zdrowie domowników. Wobec tylu zalet nie warto zwlekać i zacząć wprowadzać zmiany w czyn.

1 komentarz

  1. Maryś

    Bardzo dobry tekst! Dużo mi dał. Ja dodam od siebie, że stosuję domowej roboty środek do czyszczenia i płyn do mycia naczyń. Dzięki temu nie tylko jestem ekologiczna, ale i chronię swoje ręce przed szkodliwym działaniem detergentów.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *