Na sklepowych półkach i w internecie coraz częściej widujemy kosmetyki opatrzone etykietami informującymi, że mamy do czynienia z produktami eko, bio albo naturalnymi. Co właściwie stoi za tymi ładnymi określeniami? I jakie są między nimi różnice? Kosmetyki naturalne...
Jak nie marnować jedzenia – kuchnia zero waste – proste sposoby
Każdemu z nas na pewno zdarzyło się wyrzucić coś przeterminowanego, na przykład jogurt, o którym zapomnieliśmy, dlatego że zasłaniały go inne produkty wypełniające lodówkę. Do naszych koszy na śmieci nie raz trafiały resztki, gdy brakowało nam pomysłu na ich...
Naturalny szampon do włosów – dlaczego się nie pieni i czy warto się przekonać
Duża, obfita piana zwykle kojarzy się nam z idealną czystością. Jeśli szampon się nie pieni, mamy wrażenie, że niezbyt skutecznie usuwa brud i nadmiar sebum. To poczucie zapoczątkowały i stale wzmacniają reklamy kosmetyków – często pojawiają się w nich obrazy włosów...
Zielony dom – czyli dlaczego warto mieć rośliny w swoim mieszkaniu
Nic tak nie ożywia i nie zbliża do natury wystroju wnętrza, jak żywe rośliny doniczkowe. Względy estetyczne to jednak nie wszystko. Obecność roślin w mieszkaniu sprawia, że czujemy się lepiej i jesteśmy zdrowsi. Dlaczego tak się dzieje? Jakie zalety ma życie w...
Jak wykorzystać resztki z warzyw – kuchnia zero waste
W naszych kuchniach produkujemy mnóstwo odpadów, na szczęście wiele z nich możemy z powodzeniem przetworzyć. Zamiast wyrzucać resztki z warzyw do kosza, wykorzystajmy je do gotowania i innych zastosowań. Dzięki temu nie zmarnujemy żywności i zmniejszymy ilość...
Łazienka bez plastiku – 7 sposobów na ograniczenie odpadów
To zwykle w naszej kuchni i łazience generujemy najwięcej plastikowych odpadów. Dziś przyjrzymy się drugiemu z tych pomieszczeń. W łazienkach plastik jest obecny w postaci opakowań kosmetyków, jednorazowych maszynek do golenia, patyczków higienicznych i innych...
Prawidłowa segregacja śmieci – zrób to dobrze – przewodnik
Segregowanie odpadów pozwala oddzielić surowce od śmieci nienadających się do powtórnego przetworzenia. Aby zadbać o środowisko i ułatwić recykling, do osobnych kontenerów wyrzucamy metale, tworzywa sztuczne, papier, szkło oraz odpadki biodegradowalne. Inne śmieci...
Kosmetyki mineralne – jak ich używać (i nie zwariować)
Idealny makijaż, który pielęgnuje? To możliwe, jeśli sięgniemy po kosmetyki mineralne. Produkty do makijażu stworzone z bezpiecznych dla skóry składników podkreślają naturalne piękno i dbają o cerę. Jakie kosmetyki mineralne warto dodać do swojej kosmetyczki i jak...
Aluminium w dezodorantach – wszystko, co musisz wiedzieć
Glin, czyli aluminium, jest powszechnie stosowanym składnikiem kosmetyków neutralizujących zapach potu i blokujących pocenie. Wykorzystywanie soli tego pierwiastka w dezodorantach i antyperspirantach wzbudza obecnie wiele kontrowersji. Badania naukowe wykazały...
Ekologiczne sprzątanie – jak sprzątać i nie zwariować
Czy dbając o czystość i porządek w domu, można zatroszczyć się też o środowisko? Oczywiście, że tak! Standardową chemię zastąpią w końcu składniki, które znajdziemy w swoich kuchniach. W sklepach z naturalnymi kosmetykami nie brakuje też gotowych ekologicznych środków...
Cytrusy w diecie – dlaczego warto
Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia z przysmakami niemal tak samo kalorycznymi, jak słodycze. Czy oznacza to, że słowa uznania pod adresem obecnych w codziennej diecie cytrusów również w pewnym momencie będą musiały doczekać się weryfikacji?
Cytrusy w diecie i ich zalety
O cytrusach w diecie mówi się wiele, a słowa uznania, jakie padają pod ich adresem wcale nie słabną. Osoby chwalące owoce cytrusowe zwracają uwagę przede wszystkim na charakterystyczne dla nich bogactwo witamin. Podkreślają jednak również, że mamy do czynienia z przysmakami zawierającymi szereg cennych minerałów.
Listę wartościowych składników, w które obfitują owoce cytrusowe, niezmiennie otwiera witamina C. Nie tylko ona jest jednak dla nas cennym wsparciem. Także witamina A zasługuje na szczególną uwagę. Pomaga w przeciwdziałaniu odkładaniu się na ściankach naczyń krwionośnych tak zwanego złego cholesterolu. Coraz głośniej mówi się jednak również o jej znaczeniu dla profilaktyki antynowotworowej. Podkreślając rolę cytrusów w diecie warto wspomnieć również o znaczeniu obecnych w nich witamin z grupy B, a także minerałów, w tym zwłaszcza sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza.
Jak owoce cytrusowe działają na nasze organizmy?
Niemal każdy wie, że owoce cytrusowe obecne w naszej diecie są najprostszym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Wypada jednak podkreślić, że na tym nie kończą się wcale charakterystyczne dla nich właściwości. Warto mieć też na uwadze ich działanie oczyszczające możliwe do osiągnięcia dzięki wysokiej zawartości błonnika w cytrusach. Owoce cytrusowe są też znane z obecności w ich składzie flawonoidów, a te mają nie tylko działanie przeciwzapalne, ale również przeciwnowotworowe.
A co z fruktozą, której tak obawiają się osoby dbające o linię? Choć jej zawartość jest faktem, nawet ona nie powinna nas zniechęcać do stosowania owoców cytrusowych w codziennym żywieniu. Fruktoza jest neutralizowana choćby przez błonnik, który jest w stanie na długo zapewnić nam uczucie sytości. Nie ma więc większych obaw, że cytrusy zaszkodzą naszej wadze.
Po jakie owoce cytrusowe należy sięgać w pierwszej kolejności?
Lista owoców cytrusowych, które bez trudu dostaniemy także w Polsce, nie jest krótka. To jednak cytryna ciągle zasługuje na miano jednego z najbardziej wartościowych. Nie jest może tak bogata w witaminę C, jak pomarańcza, już ta ilość, jaka w niej występuje, jest jednak w stanie wywrzeć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Także inne składniki cytryny uzasadniają jej częste stosowanie. Tu warto wspomnieć choćby o rutynie, dzięki której witamina C dłużej utrzymuje się w organizmie, a do tego dochodzi do uszczelnienia naczyń krwionośnych, które się w nim znajdują.
Także grejpfrut jest owocem cytrusowym, którego nie powinno zabraknąć w naszym menu. Jeden dość duży owoc jest przecież w stanie zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, co ma ogromne znaczenie nawet poza sezonem zwiększonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę. Za regularnym sięganiem po ten owoc przemawia również to, że grejpfrut poprawia odporność układu immunologicznego, zapobiega miażdżycy, a nawet – jako skarbnica silnych przeciwutleniaczy – przedłuża młodość.
0 komentarzy