Właściwości soku z kiszonych buraków znane i cenione są nie od dziś. Prozdrowotna mikstura często stała na półkach w spiżarniach i kuchniach naszych babć. Stosowano ją profilaktycznie i wspomagając leczenie infekcji takich jak przeziębienie czy zapalenie gardła....
Sok z kiszonej kapusty – jak go wykorzystać w kuchni i w życiu
Sok z kiszonej kapusty często traktowany jest jako kłopotliwy odpadek i trafia prosto do zlewu. Tymczasem warto go zachować, dlatego że ma nieprzeciętne właściwości zdrowotne. Zamiast wylewać sok z kapusty, możemy wykorzystać go do gotowania i domowych kuracji. Poznaj...
Minimalizm w szafie – ubrania, w które warto zainwestować
Umiar idzie w parze z ideą less waste. Aby żyć ekologicznie, trzeba ograniczyć liczbę ubrań w swojej garderobie. W ten sposób chroni się środowisko i oszczędza miejsce w szafie, dzięki czemu można mieszkać w niezagraconym otoczeniu. W szafie minimalistki wystarczy...
Zdrowe zakupy spożywcze – zrób to z głową i bez stresu
Zdrowe zakupy to przemyślane zakupy. Od tego, jakie produkty wybierzemy, zależy, jaka będzie nasza dieta oraz jej wpływ na ciało i samopoczucie. Podczas zakupów warto zadbać również o ochronę środowiska, dlatego że zdrowie w dużej mierze zależy także od stanu naszego...
Gdzie oddać ubrania, których już nie używasz – poradnik
Co zrobić z niepotrzebnymi i niepasującymi ubraniami? Wyrzucanie za małych albo zniszczonych rzeczy jest niezgodne z ekologicznym podejściem. Zamiast po porządkach w szafie produkować tekstylne śmieci, lepiej oddać ubrania, na które nie ma już miejsca. Kto chętnie je...
Eko łazienka – kosmetyki naturalne, które odmienią Twoje życie
Kosmetyki naturalne wytwarza się z roślin i minerałów. Ich składy są proste i przyjazne skórze, dlatego też nie znajdziemy w nich drażniących detergentów ani sztucznych substancji. Delikatne formuły, urzekające zapachy, skuteczne działanie – to wszystko sprawia, że...
Kuchnia w stylu eko – bądź bardziej świadomy we własnym domu
Kuchnia to serce domu. Każdego dnia spędzamy w niej mnóstwo czasu. Gotujemy, parzymy poranną kawę, jemy posiłki. Co kilkanaście minut sprawdzamy, czy magicznym sposobem w lodówce pojawiło się coś smacznego. To właśnie do kuchni często przenosi się impreza. Przytulne...
16 sposobów na zmniejszenie ilości śmieci w Twoim domu
Według unijnych statystyk w Polsce ilość odpadów komunalnych w przeliczeniu na osobę należy do najniższych w Europie. Po co więc zawracać sobie głowę ograniczaniem produkcji śmieci? Chociażby dlatego, że optymistyczny wskaźnik jest spowodowany nieszczelnością systemu...
Jak żyć ekologicznie – 15 najprostszych sposobów na początek
Ekologia to nie wielkie hasła i czyny, takie jak ratowanie wielorybów wyrzuconych na brzeg. To nie przykuwanie się do drzew i krzyczenie w pierwszym rzędzie podczas strajków klimatycznych. Ekologia to przede wszystkim kwestia codziennych wyborów i prostych gestów,...

Cytrusy w diecie – dlaczego warto
Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia z przysmakami niemal tak samo kalorycznymi, jak słodycze. Czy oznacza to, że słowa uznania pod adresem obecnych w codziennej diecie cytrusów również w pewnym momencie będą musiały doczekać się weryfikacji?
Cytrusy w diecie i ich zalety
O cytrusach w diecie mówi się wiele, a słowa uznania, jakie padają pod ich adresem wcale nie słabną. Osoby chwalące owoce cytrusowe zwracają uwagę przede wszystkim na charakterystyczne dla nich bogactwo witamin. Podkreślają jednak również, że mamy do czynienia z przysmakami zawierającymi szereg cennych minerałów.
Listę wartościowych składników, w które obfitują owoce cytrusowe, niezmiennie otwiera witamina C. Nie tylko ona jest jednak dla nas cennym wsparciem. Także witamina A zasługuje na szczególną uwagę. Pomaga w przeciwdziałaniu odkładaniu się na ściankach naczyń krwionośnych tak zwanego złego cholesterolu. Coraz głośniej mówi się jednak również o jej znaczeniu dla profilaktyki antynowotworowej. Podkreślając rolę cytrusów w diecie warto wspomnieć również o znaczeniu obecnych w nich witamin z grupy B, a także minerałów, w tym zwłaszcza sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza.
Jak owoce cytrusowe działają na nasze organizmy?
Niemal każdy wie, że owoce cytrusowe obecne w naszej diecie są najprostszym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Wypada jednak podkreślić, że na tym nie kończą się wcale charakterystyczne dla nich właściwości. Warto mieć też na uwadze ich działanie oczyszczające możliwe do osiągnięcia dzięki wysokiej zawartości błonnika w cytrusach. Owoce cytrusowe są też znane z obecności w ich składzie flawonoidów, a te mają nie tylko działanie przeciwzapalne, ale również przeciwnowotworowe.
A co z fruktozą, której tak obawiają się osoby dbające o linię? Choć jej zawartość jest faktem, nawet ona nie powinna nas zniechęcać do stosowania owoców cytrusowych w codziennym żywieniu. Fruktoza jest neutralizowana choćby przez błonnik, który jest w stanie na długo zapewnić nam uczucie sytości. Nie ma więc większych obaw, że cytrusy zaszkodzą naszej wadze.
Po jakie owoce cytrusowe należy sięgać w pierwszej kolejności?
Lista owoców cytrusowych, które bez trudu dostaniemy także w Polsce, nie jest krótka. To jednak cytryna ciągle zasługuje na miano jednego z najbardziej wartościowych. Nie jest może tak bogata w witaminę C, jak pomarańcza, już ta ilość, jaka w niej występuje, jest jednak w stanie wywrzeć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Także inne składniki cytryny uzasadniają jej częste stosowanie. Tu warto wspomnieć choćby o rutynie, dzięki której witamina C dłużej utrzymuje się w organizmie, a do tego dochodzi do uszczelnienia naczyń krwionośnych, które się w nim znajdują.
Także grejpfrut jest owocem cytrusowym, którego nie powinno zabraknąć w naszym menu. Jeden dość duży owoc jest przecież w stanie zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, co ma ogromne znaczenie nawet poza sezonem zwiększonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę. Za regularnym sięganiem po ten owoc przemawia również to, że grejpfrut poprawia odporność układu immunologicznego, zapobiega miażdżycy, a nawet – jako skarbnica silnych przeciwutleniaczy – przedłuża młodość.
0 komentarzy