Zaznacz stronę
Kosmetyki mineralne – jak ich używać (i nie zwariować)

Kosmetyki mineralne – jak ich używać (i nie zwariować)

Idealny makijaż, który pielęgnuje? To możliwe, jeśli sięgniemy po kosmetyki mineralne. Produkty do makijażu stworzone z bezpiecznych dla skóry składników podkreślają naturalne piękno i dbają o cerę. Jakie kosmetyki mineralne warto dodać do swojej kosmetyczki i jak...

Ekologiczne sprzątanie – jak sprzątać i nie zwariować

Ekologiczne sprzątanie – jak sprzątać i nie zwariować

Czy dbając o czystość i porządek w domu, można zatroszczyć się też o środowisko? Oczywiście, że tak! Standardową chemię zastąpią w końcu składniki, które znajdziemy w swoich kuchniach. W sklepach z naturalnymi kosmetykami nie brakuje też gotowych ekologicznych środków...

Zadbaj o włosy – olejek do włosów w Twojej pielęgnacji

Zadbaj o włosy – olejek do włosów w Twojej pielęgnacji

Oleje roślinne przenikają w głąb włosa. Odżywiają i wzmacniają go od środka. Nie utrudniają przy tym kosmykom oddychania, dlatego są znacznie lepszym wyborem niż kosmetyki z silikonami. Tylko jak stosować olejek, by nie zepsuć włosów i cieszyć się pięknymi, mocnymi...

Lawenda – sadzenie, uprawa i pielęgnacja – poradnik

Lawenda – sadzenie, uprawa i pielęgnacja – poradnik

Właściwości lawendy i olejku lawendowego znalazły wiele zastosowań w kosmetyce i lecznictwie. Substancje zawarte w roślinie hamują działanie wolnych rodników i detoksykują, sprawiając, że skóra staje się bardziej rozświetlona. Lawenda pomaga pozbyć się łupieżu i...

Minimalizm w szafie – ubrania, w które warto zainwestować

Minimalizm w szafie – ubrania, w które warto zainwestować

Umiar idzie w parze z ideą less waste. Aby żyć ekologicznie, trzeba ograniczyć liczbę ubrań w swojej garderobie. W ten sposób chroni się środowisko i oszczędza miejsce w szafie, dzięki czemu można mieszkać w niezagraconym otoczeniu. W szafie minimalistki wystarczy...

cytrusy w diecie

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

utworzone przez | 12 stycznia 2023 | Zdrowa żywność | 0 komentarzy

Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia z przysmakami niemal tak samo kalorycznymi, jak słodycze. Czy oznacza to, że słowa uznania pod adresem obecnych w codziennej diecie cytrusów również w pewnym momencie będą musiały doczekać się weryfikacji?

Cytrusy w diecie i ich zalety

O cytrusach w diecie mówi się wiele, a słowa uznania, jakie padają pod ich adresem wcale nie słabną. Osoby chwalące owoce cytrusowe zwracają uwagę przede wszystkim na charakterystyczne dla nich bogactwo witamin. Podkreślają jednak również, że mamy do czynienia z przysmakami zawierającymi szereg cennych minerałów.

Listę wartościowych składników, w które obfitują owoce cytrusowe, niezmiennie otwiera witamina C. Nie tylko ona jest jednak dla nas cennym wsparciem. Także witamina A zasługuje na szczególną uwagę. Pomaga w przeciwdziałaniu odkładaniu się na ściankach naczyń krwionośnych tak zwanego złego cholesterolu. Coraz głośniej mówi się jednak również o jej znaczeniu dla profilaktyki antynowotworowej. Podkreślając rolę cytrusów w diecie warto wspomnieć również o znaczeniu obecnych w nich witamin z grupy B, a także minerałów, w tym zwłaszcza sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Jak owoce cytrusowe działają na nasze organizmy?

Niemal każdy wie, że owoce cytrusowe obecne w naszej diecie są najprostszym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Wypada jednak podkreślić, że na tym nie kończą się wcale charakterystyczne dla nich właściwości. Warto mieć też na uwadze ich działanie oczyszczające możliwe do osiągnięcia dzięki wysokiej zawartości błonnika w cytrusach. Owoce cytrusowe są też znane z obecności w ich składzie flawonoidów, a te mają nie tylko działanie przeciwzapalne, ale również przeciwnowotworowe.

A co z fruktozą, której tak obawiają się osoby dbające o linię? Choć jej zawartość jest faktem, nawet ona nie powinna nas zniechęcać do stosowania owoców cytrusowych w codziennym żywieniu. Fruktoza jest neutralizowana choćby przez błonnik, który jest w stanie na długo zapewnić nam uczucie sytości. Nie ma więc większych obaw, że cytrusy zaszkodzą naszej wadze.

Po jakie owoce cytrusowe należy sięgać w pierwszej kolejności?

Lista owoców cytrusowych, które bez trudu dostaniemy także w Polsce, nie jest krótka. To jednak cytryna ciągle zasługuje na miano jednego z najbardziej wartościowych. Nie jest może tak bogata w witaminę C, jak pomarańcza, już ta ilość, jaka w niej występuje, jest jednak w stanie wywrzeć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Także inne składniki cytryny uzasadniają jej częste stosowanie. Tu warto wspomnieć choćby o rutynie, dzięki której witamina C dłużej utrzymuje się w organizmie, a do tego dochodzi do uszczelnienia naczyń krwionośnych, które się w nim znajdują.

Także grejpfrut jest owocem cytrusowym, którego nie powinno zabraknąć w naszym menu. Jeden dość duży owoc jest przecież w stanie zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, co ma ogromne znaczenie nawet poza sezonem zwiększonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę. Za regularnym sięganiem po ten owoc przemawia również to, że grejpfrut poprawia odporność układu immunologicznego, zapobiega miażdżycy, a nawet – jako skarbnica silnych przeciwutleniaczy – przedłuża młodość.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *