Olejowanie twarzy – jak nie zrobić sobie krzywdy?

Olejowanie twarzy – jak nie zrobić sobie krzywdy?

Popularność olejowania twarzy systematycznie rośnie, nic więc dziwnego, że rośnie również liczba osób decydujących się na przeprowadzenie takiego zabiegu. W większości przypadków osoby te są zadowolone z efektu końcowego. Nie zawsze się tak jednak dzieje. Warto więc...

Jak pielęgnować łokcie?

Jak pielęgnować łokcie?

Problem chropowatej i szorstkiej skóry na łokciach dotyka wielu osób. W szczególny sposób daje się przy tym we znaki w okresie zimowym, gdy właściwa pielęgnacja jest utrudniona i bardziej czasochłonna. Łokcie niemal nigdy nie są nawilżone tak dobrze, jak inne części...

Retinol – dla kogo i jak stosować?

Retinol – dla kogo i jak stosować?

Duża popularność, jaką od lat cieszy się retinol, zwraca na niego uwagę nawet tych osób, które nie poświęcają większej uwagi kosmetykom pielęgnacyjnym. Wystarczy zresztą pobieżne zapoznanie się ze specyfiką tego organicznego związku chemicznego, aby przekonać się, że...

Masowanie twarzy płytką gua sha – na czym polega i dla kogo?

Masowanie twarzy płytką gua sha – na czym polega i dla kogo?

Choć płytka gua sha na pierwszy rzut oka jest po prostu niewielkim kawałkiem kamienia, już udało się jej zdetronizować rollery do masażu i zająć ich miejsce. Na czym polega zatem jej fenomen i jak wykonać prawidłowo masaż twarzy chcąc cieszyć się jego spektakularnymi...

cytrusy w diecie

Cytrusy w diecie – dlaczego warto

utworzone przez | 12 stycznia 2023 | Zdrowa żywność | 0 komentarzy

Choć obecność owoców w diecie jest ważna, osoby zawodowo zajmujące się zdrowym odżywianiem podchodzą do nich z coraz większą ostrożnością. Zwracają uwagę na to, że nie każdy owoc jest tak samo wartościowy. Podkreślają też, że w przypadku wielu z nich mamy do czynienia z przysmakami niemal tak samo kalorycznymi, jak słodycze. Czy oznacza to, że słowa uznania pod adresem obecnych w codziennej diecie cytrusów również w pewnym momencie będą musiały doczekać się weryfikacji?

Cytrusy w diecie i ich zalety

O cytrusach w diecie mówi się wiele, a słowa uznania, jakie padają pod ich adresem wcale nie słabną. Osoby chwalące owoce cytrusowe zwracają uwagę przede wszystkim na charakterystyczne dla nich bogactwo witamin. Podkreślają jednak również, że mamy do czynienia z przysmakami zawierającymi szereg cennych minerałów.

Listę wartościowych składników, w które obfitują owoce cytrusowe, niezmiennie otwiera witamina C. Nie tylko ona jest jednak dla nas cennym wsparciem. Także witamina A zasługuje na szczególną uwagę. Pomaga w przeciwdziałaniu odkładaniu się na ściankach naczyń krwionośnych tak zwanego złego cholesterolu. Coraz głośniej mówi się jednak również o jej znaczeniu dla profilaktyki antynowotworowej. Podkreślając rolę cytrusów w diecie warto wspomnieć również o znaczeniu obecnych w nich witamin z grupy B, a także minerałów, w tym zwłaszcza sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Jak owoce cytrusowe działają na nasze organizmy?

Niemal każdy wie, że owoce cytrusowe obecne w naszej diecie są najprostszym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Wypada jednak podkreślić, że na tym nie kończą się wcale charakterystyczne dla nich właściwości. Warto mieć też na uwadze ich działanie oczyszczające możliwe do osiągnięcia dzięki wysokiej zawartości błonnika w cytrusach. Owoce cytrusowe są też znane z obecności w ich składzie flawonoidów, a te mają nie tylko działanie przeciwzapalne, ale również przeciwnowotworowe.

A co z fruktozą, której tak obawiają się osoby dbające o linię? Choć jej zawartość jest faktem, nawet ona nie powinna nas zniechęcać do stosowania owoców cytrusowych w codziennym żywieniu. Fruktoza jest neutralizowana choćby przez błonnik, który jest w stanie na długo zapewnić nam uczucie sytości. Nie ma więc większych obaw, że cytrusy zaszkodzą naszej wadze.

Po jakie owoce cytrusowe należy sięgać w pierwszej kolejności?

Lista owoców cytrusowych, które bez trudu dostaniemy także w Polsce, nie jest krótka. To jednak cytryna ciągle zasługuje na miano jednego z najbardziej wartościowych. Nie jest może tak bogata w witaminę C, jak pomarańcza, już ta ilość, jaka w niej występuje, jest jednak w stanie wywrzeć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Także inne składniki cytryny uzasadniają jej częste stosowanie. Tu warto wspomnieć choćby o rutynie, dzięki której witamina C dłużej utrzymuje się w organizmie, a do tego dochodzi do uszczelnienia naczyń krwionośnych, które się w nim znajdują.

Także grejpfrut jest owocem cytrusowym, którego nie powinno zabraknąć w naszym menu. Jeden dość duży owoc jest przecież w stanie zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, co ma ogromne znaczenie nawet poza sezonem zwiększonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę. Za regularnym sięganiem po ten owoc przemawia również to, że grejpfrut poprawia odporność układu immunologicznego, zapobiega miażdżycy, a nawet – jako skarbnica silnych przeciwutleniaczy – przedłuża młodość.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *